Professori Teivo Teivainen: ”Jotkut pettyvät, kun kerron, etten kaatanut virtsaa Uspenskin katedraaliin”

Maailmanpolitiikan professori ei pelkää tarttua megafoniin, vaikka joutui kansainväliseksi paisuneen valhekampanjan kohteeksi.
Hän 1.11.2016 18:30
Teksti Meri Valkama – Kuvat Markus Pentikäinen
Teivo Teivainen on toiminut kymmenen vuotta maailmanpolitiikan professorina Helsingin yliopistossa. © Markus Pentikäinen

Fuksianpunaiseen kauluspaitaan ja mustiin farkkuihin pukeutunut mies nosti megafonin huulilleen, paperin eteensä ja luki:

”Moskovan pääkatedraalin alttarin edessä, Sergei Rahmaninovin säveltämän keskiaikaisen Ave Maria -rukouksen sävelin esitetty Pussy Riot -ryhmän performanssi osui poliittisiin kipupisteisiin, mutta vielä enemmän venäläisten ortodoksien pyhiin arvoihin.”

Vierellä seisovat kaksi naista olivat peittäneet hiuksensa ja kasvonsa ja pukeutuneet Pussy Riot -asuihin. He tuijottivat hiljaa miestä, joka jatkoi:

”Suomessa osuma samanlaisiin kansallisiin pyhiin arvoihin tulisi esimerkiksi siitä, jos seksuaalivähemmistöjen performanssi pidettäisiin poliittisin sanoin ja Suvivirren sävelin itsenäisyyspäivänä Mannerheimin haudalla. Pussy Riot oli rienausta.”