Nikamien selättäjä

Siian ja lohen selkäruotojen nikamista Matleena Fofonoff löytää helmiä. Käsityötaiteilijan tieto ja taito ovat ikiaikaisia.

hän
Teksti
Markus Ånäs
Kuvat
Otto Ponto
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Ensin pitää selvittää, kuinka nokipannukahvi valmistetaan. Nellimin kylässä kerrotaan, että toimivin on kolttien tapa: purujen laskeuduttua pannua jysäytetään kolme kertaa alustaa vasten ennen tarjoilua. Näin nokkapuruja ei tule ja kahvi saa juuri oikean vahvuuden.

”Saattaahan se siellä Nellimin suunnalla noin ollakin. Itse en ole kuullutkaan moisesta. Mahtaa pannu olla rutussa, kun sitä kiveä vasten hakataan”, Matleena Fofonoff sanoo ja nauraa.

Fofonoff on koltta mutta syntyjään Inarijärven toiselta puolelta, Sevettijärven suunnalta. Siellä pannukahvit valmistuvat eri lailla, ja nyt joka tapauksessa aivan toisin, sillä hän on vastikään muuttanut Ivaloon kerrostaloon, jossa vieraalle pulputtaa perinteinen Moccamaster.

”On se helppoa.”