Minä, intellektuelli
Mitään ei kannata aloittaa, ellei se mene kirkkaasti överiksi, elokuvaohjaaja Peter von Bagh sanoi kerran. Kai Ekholm uskoi.

Vantaalainen 1990-lukulainen omakotitalo on varsin tavallinen. Tosin merkittävä osa olohuoneen seinäpinta-alasta on kirjahyllyjen peitossa. Klassikkopitoisuus: huomattava. Ruokailutilassa on vielä yksi iso hylly dekkareita. Maigret-kokoelma on täydellinen, hartaudella kerätty.
Kirjahylly on työkalu ja humanistin laboratorio, Kai Ekholm sanoo.
Nykyään voi mennä lauttasaarelaiseen miljoonataloon ja huomata, ettei kirjahyllyä näy missään.
”On jotenkin älyllistä konmaritusta, kun ihmiset haluaa, että on vain tietty määrä tiettyä tavaraa kotona. Sehän on myrkkyä kirjoille”, Ekholm sanoo.
Kun Ekholm työskenteli Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitajana, hän pelasti valtiolliseen turvaan esimerkiksi elokuvaohjaaja Peter von Baghin ja diplomaatti Max Jakobsonin kotikirjastot. Von Baghin hyllyssä oli historiaa laajalti ja muun muassa Hitlerin ja Stalinin muistelmat. Ekholm ei tiedä, lukiko von Bagh niitä koskaan, eikä kyse ole siitä.
”Juu, hyvä, että yrität. JD”, oli Jörn Donnerin viimeinen viesti pojalleen Otto Gabrielssonille – ”erehdykselleen”
Kulttuurimiehet menevät nyt tunteisiin – Tommi Melender antaa Donnerin, jääkiekon, mediatalojen ja populistien kuulla kunniansa
Jörn Donner sekoittaa faktaa ja fiktiota – lukee lähdeaineistoa ja kuvittelee loput
”Se on hävitty kamppailu” – Rafael Donner yritti seurata isänsä Jörn Donnerin jalanjälkiä
Jörn Donner: Rakastan Matti Vanhasta