Ammattifeministi

Minna Salami on suomalais-nigerialainen kirjailija, jonka mielestä tietokin on valkoisen miehen määrittelemää.

Hän 04.12.2020 06:00
Teksti Virpi Salmi Kuvat Ossi Piispanen
Minna Salami ajatteli teini-ikäisenä Malmössä ensimmäistä kertaa olevansa mustaihoinen. Nykyään hän asuu Lontoossa.
Minna Salami ajatteli teini-ikäisenä Malmössä ensimmäistä kertaa olevansa mustaihoinen. Nykyään hän asuu Lontoossa. © Ossi Piispanen

Ensin oli vain sanat sensuous knowledge.

Ne ilmestyivät Minna Salamin mieleen uima-altaassa Piilaaksossa, Nasan kampuksella Kaliforniassa kesällä 2016. Salami oli kutsuttu puhumaan globaalista feminismistä Singularity Universityyn, joka on teknologia-alan huipputekijöille tarkoitettu jatkokoulutuspaikka.

”Kun ollaan Kaliforniassa, teknologia-alan koulutuskeskuksessakin on tarjolla kaikenlaista henkistä ja erikoista, kuten joogaa tai feminismiä”, Salami sanoo ja nauraa. Hän puhuu puhelimeen kotonaan Lontoossa.

Salami oli kutsuttu Piilaaksoon puhumaan feminismistä, koska hänen MsAfropolitan-blogistaan oli tullut maailmanlaajuisesti tunnettu feministinen blogi ja Salamista sen myötä kysytty esiintyjä.

”Ajatukseni olivat varmaan isolle joukolle yleisöstä todella outoja. Feminismi oli kuitenkin hiljattain tullut uudestaan muotiin, sellaisella tavalla, että Beyoncén konserttikiertueella lavalla luki suurin kirjaimin feminist.”

Sisältö