Hallitus vauhdittaa sote-uudistusta kuntien pakkoliitoksilla

Kotimaa 29.8.2013 20:32

Hallitus yrittää kuroa umpeen julkisen talouden kestävyysvajetta tekemällä noin yhdeksän miljardin euron rakenneuudistukset. Ohjelmassa ovat kuntien pakkoliitokset ja eläköitymisiän korottaminen.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) kuuden puolueen hallitus päätti torstaina julkisen talouden rakenneuudistuksista, joiden yksityiskohdista pitää sopia marraskuun loppuun mennessä.

Mikäli ohjelma toteutuu, julkisen talouden rahoitusaseman tulisi kohentua yhdeksän miljardia euroa vuoteen 2017 mennessä. Osalle päätöksistä on tarkoitus hakea työmarkkinajärjestöjen hyväksyntä.

Hallitus tekee eduskunnalle esityksen, että valtioneuvosto voisi määrätyissä oloissa päättää kuntien pakkoliitoksista. Kataisen mukaan mahdollisuus koskisi 12 kaupunkialuetta, ei kuitenkaan pääkaupunkiseutua. Lailla on tarkoitus vauhdittaa kunta- ja sote-uudistusta.

Pääkaupunkiseudulle perustetaan metropolialue. Alue siirtyisi metropolihallintoon viimeistään vuoden 2017 alussa. Alueelle valittaisiin vaaleilla valtuusto.

Kuntarakenteen uudistaminen ja kuntien tehtävien karsinta säästäisivät kaksi miljardia euroa. Kuntien tehtäviä on tarkoitus leikata niin paljon, että uudistukset vähentäisivät 20000 työpaikkaa.

Työuriin hallitus tavoittelee kahden vuoden pidennystä. Tavoitteena on keskimäärin 62,4 vuoden eläköitymisikä. Työmarkkinajärjestöjen kanssa on tarkoitus sopia eläkeiän korotuksesta siten, että uudistus tulisi voimaan vuoden 2017 alussa.

Oppivelvollisuusikä aiotaan nostaa 17 ikävuoteen. Opintotuen maksatus lyhenee puoli vuotta.

Niiden perheiden lasten, joiden vanhemmista ainakin toinen on kotona, oikeutta päivähoitoon rajoitetaan. Kotihoidontukea muutetaan siten, että tuki jaetaan tasan vanhempien kesken.

Työttömyysturvaan ja asumistukeen on tarkoitus tehdä suojaosuus, joka helpottaisi osa-aikaisen työn vastaanottamista.

Hallituspuolueista kokoomus, vihreät ja ruotsalainen kansanpuolue hyväksyivät esitykset yksimielisesti ja nopeasti.

Sosiaalidemokraatit väänsivät päätöstä yli kolme tuntia. Sdp hyväksyi uudistuksen päälinjat äänin 19-5.

Sdp:n eduskuntaryhmä ja puoluehallitus joutuivat äänestämään ohjelman kuntaosasta. Äänestyksestä huolimatta Sdp:n puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen oli tyytyväinen puolueensa päätöksiin.

Vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit hyväksyivät rakenneuudistukset parin tunnin viivyttelyn jälkeen. Puheenjohtaja Paavo Arhinmäen (vas) mukaan vasemmistoliiton valtuusto käsittelee uudistuksia marraskuussa.