Graffiti kelpaa jo taidemuseoille – Töhrivistä rikollisista tuli salonkikelpoisia taiteilijoita

Menettääkö museoon tuotu katutaide kapinalisen voimansa?
Kotimaa 22.4.2016 18:00
Tero Miettinen
Nimimerkki EGS tekee myös tilaustöitä ja hänen teoksiaan on museoiden kokoelmissa. © Maija Toivanen / HAM

Mun mielestä graffiti ei oo taidetta. Graffitissa oli taiteellisia elementtejä, mut mä itse nään, et se ei oo kuvataidetta, vaan enemmän niinku performanssi. Jos katsoo näitä maalauksia, niin näähän on kaikki tosi ahtaan kaavan mukaan tehtyjä. Ulkopuolisesta nää vois varmaan olla kaikki saman henkilön tekemiä…Koska niinku taiteellisesti katsoenhan nää piissit on aika kypsiä.

Näin arvioi graffititaiteilija EGS kirjassa Helsinki Graffiti vuonna 1998. Silloin pääkaupungin taistelu töhryjä vastaan oli kiivaimmillaan ja 25-vuotias EGS oli helsinkiläisen laittoman maalaamisen keskeisiä hahmoja.

Nyt parikymmentä vuotta myöhemminkin hänen työnsä ovat kuumaa tavaraa – nyt tosin museoiden, ei poliisin näkökulmasta. Tänä vuonna Nykytaiteen museo Kiasma, Helsingin taidemuseo HAM ja Vantaan taidemuseo Artsi ovat hankkineet EGS:n paperille tehtyjä maalauksia ja lasiveistoksia kokoelmiinsa. Kampin metroasemalla HAMin näyttelytilassa oli alkuvuodesta esillä kaksi hänen graffitiaan. Teoksia on myös maailmalla museokokoelmissa ja hänen luvattomia graffitejaan löytyy kymmenistä kaupungeista viideltä mantereelta.