Geeniperuna päätyi suomalaiseen peltoon

Kotimaa 23.5.2010 10:00

Ensimmäiset Amflora-geeniperunat istutettiin koeviljelyyn Lammilla.

Amflora-peruna Amflora-perunaa ei ole tarkoitettu syötäväksi. Kuva BASF

Peruna on jo saanut EU:n komission myynti- ja viljelyluvan, ja siitä odotetaan ensimmäistä Suomen pelloillakin viljeltävää geenimuunneltua viljelykasvia. Perunan koeviljelyt aloitetaan tänä ja ensi vuonna Lammilla ja Seinäjoella. Kokeilla selvitetään, miten peruna soveltuu Suomen oloihin.

”Nyt tutkimme erilaisia kasvupaikkoja ja ilmasto-olosuhteita nähdäksemme, millaisissa oloissa peruna kasvaa parhaiten”, kertoo viestintäjohtaja Britta Stellbrink perunan kehitelleestä BASF-kemikaaliyhtiöstä.

Koevaiheessa perunaa istutetaan Lammille alle hehtaari. Sitä viljellään lähes 20-metrisen suojavyöhykkeen ympäröimänä. Näin pyritään varmistamaan, ettei peruna sekoitu muihin viljelmiin.

Amflora-perunan tärkkelyspitoisuutta on kasvatettu geenimanipulaation keinoin, mikä tekee siitä houkuttelevan tuotteen erityisesti paperiteollisuudelle. Perunatärkkelystä käytetään paperinvalmistuksessa sideaineena. Perunaa voidaan käyttää myös rehuna. Ruokapöytään sitä ei ole tarkoitettu.

Stellbrink ei halua kommentoida, milloin laajamittaisempi viljely Suomessa alkaisi.

”Tällä hetkellä neuvottelemme usean mahdollisen kumppanin kanssa. Kaikki riippuu neuvottelujen tuloksesta. Tänä vuonna emme kuitenkaan aloita kaupallista viljelyä Suomessa.”

Vastustajien mukaan Amflora-perunan tekee ongelmalliseksi se, että sen sisältämä geeni saattaa olla vastustuskykyinen eräälle antibiootille. He pelkäävät, että vastustuskykyinen geeni siirtyy kasvista eläimeen tai ihmiseen. Euroopan ruokaturvallisuusvirasto EFSA on kuitenkin luokitellut Amfloran turvalliseksi.

Amflora sai myynti- ja viljelyluvan maaliskuussa, ja sitä viljellään jo kaupallisiin tarkoituksiin Ruotsissa, Tšekissä ja Saksassa.

Esteitä viljelylle ei tällä hetkellä ole. EU:n jäsenmaat eivät voi estää viljelyä sen jälkeen, kun tuote on EU:n hyväksymä. Tosin tähän saattaa olla tulossa muutos. Komissio aikoo tehdä kesään mennessä ehdotuksen, joka lisäisi jäsenmaiden päätäntävaltaa asiassa.

Tällä hetkellä EU:n alueella viljellään jo muuntogeenistä maissia. Seuraavaksi EU:n hyväksyntää odottavien muuntogeenisten tuotteiden listalla ovat rapsi ja sokerijuurikas.

Aiheesta lisää:
Rantautuvatko geenimuunnellut lajikkeet sittenkin Suomeen? (Suomenkuvalehti.fi 8.11.2009)