Foursquare-päivitys voi paljastaa tyhjän kodin osoitteen murtomiehelle

Lauri Vanhala
Kotimaa 3.4.2012 08:12

Foursquaren suomalaisten käyttäjien kotiosoitteet on usein mahdollista selvittää. Julkisen tilapäivityksen tekeminen esimerkiksi lentokentältä voi kertoa kohdetta etsivälle murtomiehelle tyhjillään olevasta asunnosta.


Kartalla näkyy Foursquare-päivityksiä tehneiden ihmisten todellisia kotiosoitteita, sekä pari yritysosoitetta. Käyttäjät olivat Helsingin rautatieasemalla tai Helsinki-Vantaan lentokentällä maanantaiaamuna. Omakotitalot on piilotettu näkyvistä. Kartta: Lauri Vanhala.

Moni käyttää sosiaalisen median sijaintipalveluita, kuten Foursquarea, kertoakseen tuttavilleen missä päin maailmaa liikkuu. Harva muistaa, että tuttaville suunnatut päivitykset näkyvät myös tuntemattomille.

Ongelmallista on, että kun käyttäjä päivittää sijaintinsa, muut tietävät, ettei hän ole kotonaan. Tieto voi olla arvokas ainakin murtomiehelle, joka etsii sopivaa, tyhjillään olevaa taloa. Murtomiehen täytyy vain selvittää päivityksen tekijän kotiosoite.

Kotiosoitteiden selvittäminen onnistuu helposti ja nopeasti, kävi ilmi Suomen Kuvalehden testissä.

Kokeiluun poimittiin 35 satunnaista, julkista Foursquaren tilapäivitystä Helsingin rautatieasemalta ja Helsinki-Vantaan lentokentältä. Testiä varten laadittu tietokoneohjelma selvitti hetkessä 21 ihmisen matkapuhelinnumerot ja osoitteet pelkän nimen ja kotipaikkakunnan perusteella.

Osa osoitteista johdatti työnantajan konttorille, mutta suurin osa oli todellisia kotiosoitteita Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Heinolassa ja Kouvolassa.

Yksi päivityksistä tehtiin Helsinki-Vantaalta. Lomalainen oli lähdössä ulkomaanmatkalle. Hetkessä ruudulla näkyivät päivityksen tehneen käyttäjän kotisoite ja matkapuhelinnumero. Osoitteessa sijaitsi puinen omakotitalo, kävi ilmi Googlen Street View -palvelusta.

Tietojen urkkiminen onnistuu pelottavan helposti, ja sitä olisi ollut helppo jatkaa pidemmällekin. Käyttäjien valokuvat olisivat löytyneet Facebookista ja ammatit LinkedInistä. Murtomiehen ei tarvitse edes tuntea seutua, sillä karttapalvelu antaa ajo-ohjeet asunnolle.

Kotiosoitteiden selvittäminen on mahdollista Suomessa, koska samoissa kaupungeissa ei välttämättä asu useita samannimisiä ihmisiä. Osoitteet löytyvät puhelinluettelotietojen perusteella.

Tilapäivitysten yksityisyys nousi puheenaiheeksi viikonloppuna, kun Girls Around Me -sovellus vedettiin pois Applen sovelluskaupasta. Matkapuhelinsovelluksen avulla pystyi etsimään lähistöllä olevia tyttöjä ja selaamaan heidän Facebook-profiileitaan. Tytöt luulivat jakavansa vain sijaintinsa, mutta tuntemattomat näkivät heistä samalla paljon muutakin tietoa.

Foursquare esti sovelluksen toiminnan, koska se rikkoi palvelun käyttöehtoja. Uusia, vastaavia palveluita voi tehdä kuitenkin jatkossakin, sillä tietojen yhdistelyä on vaikea estää. Girls Around Me -sovelluksen ideaa käytettiin myös SK:n testissä.

Kokeilun onnistuminen on muistutus siitä, että sosiaalisessa mediassa julkaistulle tiedolle voi löytyä yllättäviäkin käyttötapoja. Pelkkä Foursquare-päivitys ei tietenkään varmista, että asunnossa ei ole ketään muita paikalla. Silti osa päivityksistä kannattanee rajata näkymään vain omalle tuttavapiirille.

Testiä varten ladattiin julkisia tietoja Foursquare-palvelusta ja yhdistettiin ne puhelinluettelotietoihin. Tiedot poistettiin testin tekemisen jälkeen. Kartalta on piilotettu omakotitalot, jotka näkyvät niin selvästi, että ne voisi tunnistaa.

Keskustelu

Eipä tällaisesta palvelusta ole ollut aavistustakaan. Eikö löydy poliitikkoa ajamaan tällaisen yksityisyyden suojan murtavan keinon kieltämistä. Pitäähän ihmisellä olla oma suojattu vapauspiiri.

Poliitikot eivät voi kieltää Facebookia, Linkediniä ja sijaintipalveluita. Ihmisten pitää vaan oppia, että kaikki mikä on tietokoneella (verkossa) on mahdollisesti rikollisilla ja siksi rajoittaa yksityisyytensä tuhoamista. Facebook on varsin ikävä, koska se koukuttaa ihmiset antamaan itsestään ja jopa muista henkilökohtaisia tietoja.

Eipä tällaisesta palvelusta ollut aavistustakaan…
Maalaisjärjen kaupunkilaisolosuhteissakin pitäisi antaa ymmärtää, että näinä päivinä o’tempora o’mores netti piilee identiteettivaaroja jotka toisinaan syöksähtävät silmille.
Vastuuu omasta turvallisuudesta – yksityisyydensuojastakin – lähtee omista asioistaan huolehtivasta ja päättävästä henkilöstä.
Luolakivikaudella luonnonvalinta toimi tehokkaammin. Pöhelöt jäivät leijona/karhun hampaisiin. [ks. suomalaisia vaakunoita: miekat/sapelit heiluu :~] Siksi vaikuttaa, että ihmiskunta olisi älystynyt/viisastunut. Luonto/luonnonvalinta ei ole julmaa; se on tarkoituksenmukaista. Sivistys on sen vastapaino. ”Jos sinulla on valta lähimmäisesi yli, käytä sitä hänen hyväkseen”. So simple!

Vielä se, että alunperin hyvää ja kivaa tarkoittavat palvelut useimmiten myydään ison rahan toivossa kaupallisile toimijoille joiden tarkoitus on tehdä – kas kas: – isosti lisää rahaa..
Tämä tarkoitus pyhittää kaiken – muun joten he/ne/me sinisilmäiset petoksen pelossa/uhrina huudamme ’korkeinta’ – siis nykyään julkista hallintovaltaa – apuun kieltämään tuollaista ilkiömäistä käytöstä seraavine sivu/jälki-ilmiöineen.
Iso-raha-valta on yli-voimakas vastustaja vaikuttaen säädäntövaltaan ettemme enää kykene ohjaamaan tavallisin äänestysmenettelykeinoin. Tässä olemme.

Jälkiviisastelua: Naamarikirjan tullessa mediaryminällä esiin ja muotiin ajattelin katsoa vähän mistä kysymys on. Chukkenbergerin idea oli hieno, sosiaalinen ja luistavan loistava.
Jonka hän – inhimillistä kyllä – meni myymään eniten tarjoavalle (?). Joka löysi siitä oivan välineen kaupallisuuden palvelukseen. Joka on jalostettuna oiva väline epärehellisille…
Mitäs minä sanoin: tässä olemme.
Lohdun sana: massaäänestysmenettely!
t: Eda

”Moni käyttää sosiaalisen median sijaintipalveluita, kuten Foursquarea, kertoakseen tuttavilleen missä päin maailmaa liikkuu.”

Jos minä ilmoitan tuttavalleni, että olen jossain muualla, niin teen sen varmasti puhelimella soittaen. En ole ennen kuullutkaan tälläisesta palvelusta.