Finnair kannustaa päästötalkoisiin lillukanvarsilla: Anna liesirahaa Afrikkaan, ”osta” biopolttoainetta, jätä kengät kotiin

Kommentti: Todellisia päästövähennyksiä saataisiin uudella konekalustolla, mutta yhtiö ei ole vieläkään valmis investoimaan.
Kotimaa 15.1.2019 20:50
Jyri Raivio
Finnairin lentokone Helsinki-Vantaan lentokentällä 8. tammikuuta 2019.
Finnairin lentokone Helsinki-Vantaan lentokentällä 8. tammikuuta 2019. © MARTTI KAINULAINEN / Lehtikuva

Finnair julkisti tiistaina uusia toimia, joilla enemmän tai vähemmän ilmastoahdistuneet matkustajat voivat hyvittää lentomatkansa aiheuttamia kasvihuonekaasujen päästöjä. Ajoitus oli hyvä, sillä lentoliikenteen päästöt ovat kasvavan julkisen huomion kohteena.

Sosiaalisessa mediassa leviää lentolakkoliike, junamatkailijoista on tullut mediassa nykypäivän todellisia sankareita ja lauantaina 19. tammikuuta, matkamessujen varjossa, Helsingissä järjestetään jopa erityiset Maata pitkin -matkamessut.

Lentoalan vastaus päästökritiikkiin on päästöjen kompensoiminen esimerkiksi istuttamalla puita kehitysmaissa. Se on nähty ainoaksi vaihtoehdoksi ainakin siihen saakka, kunnes tekniikan kehitys mahdollistaa päästöttömän lentämisen tai päästöttömät biopolttoaineet. Molemmat ovat vielä pitkän matkan päässä.