Eurooppalainen, katso peiliin: Terrorismia ruokkii myös maailman rakenteellinen epätasapaino

PUHEENVUORO: Miksi materiaalin käytöstä ei tehdä verotuksen ykköskohdetta, kirjoittaa Michael Lettenmeier.
Kotimaa 16.4.2016 07:30
Michael Lettenmeier
Nälkiintynyt lapsi äitinsä kanssa Lääkärit ilman rajoja -järjestön klinikalla Lankienissa Etelä-Sudanissa 8. huhtikuuta 2016. © ALBERT GONZALEZ FARRAN / AFP / Lehtikuva

Brysselin pommi-iskut kauhistuttivat. Voi kuitenkin olla liian yksinkertaista puhua pahoista terroristeista ja viattomista uhreista. Läntisten teollisuusmaiden tapa käyttää luonnonvaroja on luonut maailmalle rakenteellisen epätasapainon, joka ruokkii myös terrorismia.

Olemme pitkään keskittyneet oman vaurautemme lisäämiseen. Halvoista lennoista, bensiinistä ja tuontituotteista on tullut itsestäänselvyyksiä. Suomalainen kuluttaa keskimäärin 14 tynnyrillistä öljyä vuodessa, puolet siitä liikenteessä. Menevätkö öljyrahamme kansojen kouluttamiseen ja valtioiden demokratisointiin vai harvojen käsiin ja aseiden tai jopa terrorismin rahoittamiseen? Onko meitä kiinnostanut, mitä tapahtuu siellä, mistä öljymme tulee?

Kehitysyhteistyö on keino parantaa tilannetta köyhissä maissa. Käytämme siihen kuitenkin alle puoli prosenttia kansantulostamme. Talouskasvun tavoitteemme ovat joka vuosi korkeampia kuin maksamamme kehitysapu. Oman vaurautemme kasvusta jää muulle maailmalle murusia pöydän alle.