Tampereella puhunut EU:n ulkopoliittinen johtaja patistaa Eurooppaa käyttämään valtaansa: ”Ei tarvitse huutaa ja lyödä”

Maailma ei ole hyvässä jamassa, Federica Mogherini myöntää. ”Mutta ilman EU:ta se olisi vielä paljon, paljon pahemmassa jamassa.”
Kotimaa 10.10.2018 16:46
EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Frederica Mogherini promovoitiin Tampereen yliopiston kunniatohtoriksi 10. lokakuuta 2018.
EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Frederica Mogherini promovoitiin Tampereen yliopiston kunniatohtoriksi 10. lokakuuta 2018. © Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini patistaa EU:ta ottamaan selvästi rohkeamman roolin maailmassa, joka myllertää nyt kovin.

”EU on suurvalta itse. Me vain usein unohdamme sen. Nyt meidän on aika toimia vastuullisesti ja käyttää sitä valtaa, joka meillä on.”

”Olemme paljon vahvempia kuin ymmärrämme, aliarvioimme oman vaikutuksemme. Meidän pitää luottaa enemmän itseemme. Maailma etsii meistä esikuvaa ja hakee meistä liittolaista.”

Federica Mogherini puhui keskiviikkona 10. lokakuuta Tampereen yliopistolla otettuaan vastaan yliopiston kunniatohtorin hatun ja miekan.

Puheen otsikko oli Rauhan suurvalta: Euroopan valinnat muuttuvassa maailmassa.

Italialainen Mogherini on ollut keskeinen vaikuttaja kansainvälisessä konfliktinhallinnassa ja diplomatiassa vuodesta 2014, jolloin hänestä tuli Euroopan unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja – eräänlainen EU:n ulkoministeri.