EU:n tuomioistuimelta historiallinen päätös: Puolalle sakkoa 500 000 euroa päivässä, jos se ei sulje kiisteltyä hiilikaivosta

Turówin hiilikaivoksesta valitti tuomioistuimelle naapurimaa Tšekki, jonka mukaan kaivoksen päästöt pilaavat maan juomavesiä.
Kotimaa 22.9.2021 14:45
Turówin hiilikaivos ja voimalaitos Puolassa heinäkuussa 2021.
Turówin hiilikaivos ja voimalaitos Puolassa heinäkuussa 2021. © Petr Vodička / Wikimedia Commons

Tšekin tasavallassa riemuittiin maanantaina 20. syyskuuta. EU:n tuomioistuin oli langettanut Puolalle 500 000 euron päivittäisen sakon, koska Puola kieltäytyi sulkemasta lähellä Tšekin ja Saksan välistä rajaa sijaitsevaa Turówin ruskohiilikaivosta.
Sakko alkaa juosta tuomioistuimen päätöksenantopäivästä lähtien.

Tšekki valitti kaivoksesta, koska sen mukaan avolouhos pilaa juomaveden Tšekin tasavallan alueella. EU:n tuomioistuin määräsi toukokuussa kaivoksen toimintakieltoon. Kun Puola kuitenkin jatkoi ruskohiilen louhintaa, Tšekki kääntyi uudelleen tuomioistuimen puoleen.

Tuomioistuimen päätös on merkittävä monella tapaa. Sakko on historiallisen suuri, ja ensimmäistä kertaa sitä vaati EU:n toinen jäsenmaa eikä EU-komissio. Historiallista on sekin, että tällä kertaa tuomioistuin myös valvoo aiemmin annetun ennakkoratkaisun noudattamista.