Etelä-Savon Koli lumoaa melojan – voit nähdä viiksiveikon pesimäpuuhissa

Kesämatkalla: Mikkelin lähistöllä on erämaisten saarien sokkelikko.
Kotimaa 5.7.2015 15:00

Saimaan Luonteri Mikkelissä. © Petri Pöntinen

KESÄMATKALLA – Mikkeli on mökkien Suomea, päämajakaupunki Saimaan länsikolkassa. Saimaa tunnetaan suurista selkävesistään, jonka aalloilla purjehtijat, moottoriveneilijät ja höyrypaatit liikkuvat kesäisin.

Mutta melojan aarre Mikkelin lähistöllä on Luonteri.

Saimaan sopukka on erämainen, saarien pirstoma sokkelikko, suojainen kulkea ja leiriytyä. Jos on onnekas, saattaa nähdä vilauksen tummasta viiksiveikosta – saimaannorppa on alkanut pesiä taas Luonterilla.

Anttola, vireä kesätaajama 25 kilometriä Mikkelistä Imatran suuntaan, on luonteva lähtöpiste. Kaupoissa voi tankata eväslaukut, sataman ravintolassa vatsansa.

Oma kajakki tai kanootti ei ole välttämätön. Juhannuksesta eteenpäin satamassa päivystää melontapiste, josta voi vuokrata välineet ja Luonterin kartan. Kartan voi myös ostaa itselleen omaksi.

Luonterin voimanainen on opas Tiina Leinonen. Hän järjestää kesäisin joka tiistai-ilta järvimelonnan ABC-kursseja, joten vesillä kokematonkin oppii perusniksit Luonterin valloittamiseksi meloen.

Kolme, neljässä päivässä tämän pienen idyllisen järvialueen koluaa lävitse, ainakin kiinnostavimmat paikat.

Tässä seitsemän tärppiä, Luonterin helmeä:

Neitvuori

Etelä-Savon Koli, kansallismaisema, nousee 183 metrin korkeuteen merenpinnasta. Huipulta avautuu huikea näköala yli Luonterin.

Pieniniemi

Vanha torppa ja uusi mökki, josta opas-Tiina vuokraa yösijaa ja saunaa melojille. Kesälampaat ilostuttavat vierailijoita. Lähellä Haukkovuoren jylhä suojelualue.

Makut-saaret

Kauniiden saarien ketju nousee keskellä selkävettä. Pääsaaren suojaisessa poukamassa on hieno, matala hiekkaranta rantautua. Laavu tulisteluun ja lepoon. Metsään saa pystyyn teltan.

Västäräkki

Se ei ole lintu vaan kapea lahti, joka on ruopattu auki myös toisesta päästä. Toisella rannalla mökkejä, toisella kanttarellimetsiä.

Lietveden silta

Portti Luonterilta Lietveden selille. Rantaviivassa mutkitteleva tie on Suomen kauneimpia. Sillan kesäkioskissa voi herkutella jäätelöllä ja tuoreilla leipomuksilla.

Koikkalan kylä

Luonterin pohjoispäässä, valittu vuoden kyläksi. Kesälauantaisin voi piipahtaa torilla ostamassa herkkuja.

Uimasalo

Täällä ihastuttavat Karihiekan rannat ja sisälampien labyrintti. Uimasalo on ollut esihistoriallinen asuinpaikka, josta löytyy yhä kalliomaalauksia.

Mikkeli_Luonteri_Melonta_Kesamatkalla_002

Lisää Luonterin melonnasta www.guidetiina.fi. Lietveden sillan kesäkioski on avoinna juhannuksesta eteenpäin joka päivä klo 10-20. Koikkalan kylän kesätori on lauantaisin klo 10-13.