Pandemian filosofiaa

Koronasta saadut opit eivät rajoitu biologiaan ja lääketieteeseen.

Essee 07.10.2021 18:00
Teksti Pekka Louhiala kuvitus vesa lehtimäki
© Vesa Lehtimäki

Kuvittele olevasi arvostetun lääketieteellisen lehden päätoimittaja. Maailmassa on meneillään uuden viruksen aiheuttama pandemia. Tuhansia on jo kuollut, ja paikoitellen sairaaloiden teho-osastot täyttyvät kriittisesti sairaista ihmisistä. Mahdollisia hoitoja tutkitaan kiivaasti, mutta läpimurtoa ei ole tehty missään.

Toimitukseen saapuu tutkimusraportti, jonka mukaan vaikeasti sairaat potilaat näyttivät selvästi hyötyvän lääkkeestä, jota oli aiemmin käytetty muunlaisissa virusinfektioissa.

Jos löydös on yleistettävissä, tulosten nopea julkaiseminen saattaa pelastaa tuhansien potilaiden hengen. Jos tutkimustulos osoittautuu vääräksi, ehkä sadattuhannet potilaat saavat lääkettä turhaan ja osa heistä saa siitä haittoja.

 

Epidemiat ei ole vain lääketieteellisiä, vaan yhtä lailla sosiaalisia, kulttuurisia, taloudellisia ja poliittisia ilmiöitä. Koronaviruspandemia on paljastanut kaikki nämä ulottuvuudet, ja sen jatkuttua puolitoista vuotta voitaneen sanoa, että maailma on ainakin vähän erilainen, kun pandemia joskus julistetaan päättyneeksi.

Sisältö