Erkki Vettenniemi: ”Doping-testit vääristävät urheilukilpailujen tuloksia”

Kotimaa 20.7.2013 11:00

Joukko arvokisojen pikamatkoilla menestyneitä juoksijoita on kärähtänyt kielletyistä aineista, tuoreimpina tapauksina Tyson Gay ja Asafa Powell. Kuinka pitäisi suhtautua pian alkavien Moskovan MM-kisojen sadan metrin tuloksiin?

”Luotettavin mittari on maaliintulojärjestys. Mitä sen jälkeen tapahtuu, se hieman vääristää tuloksia. Sieltä voidaan nyppäistä mies tai kaksi pois, mutta se on sattumanvaraista.”

Eivätkö Powellin ja Gayn käryt todista, että antidoping-työ olisi tehostunut?

”Se ei kerro siitä, että systeemi toimii ja pelaa vihdoinkin. Eiväthän nämä ole kuin raapaisu.”

Jos Maailman antidoping-toimiston Wadan työ on vain raapimista, mitä jää piiloon?

”Ongelma on urheilijoiden tasa-arvossa. Miksi piiskata pyöräilyä, pikajuoksua ja maastohiihtoa? Ne ovat helppoja vihollisia. Sitten ovat nämä mahtavat perinteiset ammattilajit, suuret pohjoisamerikkalaiset lajit ja Euroopassa jalkapallo. Pyöräilyn kimpussa Wada jo on.”

Miksi Wadan käsi ei ylety ammattilaiskoripalloon ja amerikkalaiseen jalkapalloon?

”Ne ovat vakiintuneita ammatillisia kartelleja, jonne on vaikea tuputtautua. Sitten tehdään pieniä lievennyksiä, kuten rakkaassa jääkiekossamme, että ammattilaisia saa testata ennen olympiakisoja. Se, mitä NHL:ssä itse tehdään, siihen ei kukaan usko.”

Pitäisikö urheilijoiden tasavertaisuuden vuoksi doping-sääntöjä lieventää?

”Onhan se huolestuttavaa, ettei ole mennyt perille se, minkälaisista lääkevalmisteista on kyse. Monia niistä määrätään siviileillekin. Kauhistelu, että urheilija tuhoaa terveytensä, on ymmärrettävissä, koska on kaipuu raikkaisiin ja puhtaisiin amatööriaikoihin.”

Olisiko aineiden käyttö turvallista?

”Siitä on lähdettävä, että urheilijat ovat ammattilaisia. Mitä korkeammasta tasosta on kyse, sitä paremmat avustajat heillä on. Terveysriskit ovat alemmilla tasoilla.”

Onko urheilijoilla mahdollisuus vaikuttaa doping-sääntöihin?

”Jos urheilijat kokoaisivat rivinsä, valvontasysteemi kaatuisi heti. Nyt on rivoa, että vuosien takaisia tuloslistoja kirjoitetaan uusiksi. Korkean moraalin urheilija kieltäytyisi palkinnosta ja olisi solidaarinen kilpailijalleen.”

Miksi urheilijat eivät kokoa rivejään?

”Jos urheilija kritisoi, häntä epäillään heti syylliseksi.”