Epävarmuus ajaa ihmiset ennustajalle

Kotimaa 31.12.2010 07:31

Astun sisään espoolaiseen kerrostaloasuntoon. Oven avannut nainen on pukeutunut kirkkaanoranssiin asuun. Hän tarjoaa heti yrttijuomaa. Olohuone on täynnä tavaraa: huonekalut kirjavoittavat tilaa, eikä seiniltä löydy paljasta kohtaa.

Pöytä pursuaa erilaisia korttipakkoja, mystisiä pussukoita ja pikkutavaraa. Olen saapunut ennustajalle.

”Työni ei oikeastaan ole ennustamista, vaan tulkitsemista, oman itsensä ymmärtämistä”, Pirjo Juvonen sanoo heti aluksi.

Hänellä ei kuitenkaan ole mitään sitä vastaan, että häntä kutsutaan ennustajaksi. Juvosen ennustussessio kestää tavallisesti tunnin verran, ja siinä käytetään riimukiviä, eläimiä ja erilaisia kortteja.

Juvosen pakeilla käy edelleen asiakkaita hänen ennustajanuransa alkuvuosilta, ja hänellä on tietyt kanta-asiakkaat. Hän kertoo, että ennustajalla käynti on lisääntynyt valtavasti viime vuosina.

”Nykyinen ajankuva ajaa ihmiset ennustajalle. Ihmisten epävarmuus on lisääntynyt, ja he hakevat elämäänsä apua ja vahvistusta”, Juvonen sanoo.

Useimmiten hänen puheilleen tulevat ihmiset, jotka ovat jonkinlaisessa kriisissä.

”Elämässä on jännä paikka tai tylsää ja harmaata, ja kaivataan selkeyttä tilanteeseen.”

Luvassa uusi vaihe elämässä

Ensin Juvonen ennustaa minulle tarot-korteilla. Jokaiseen pöydälliseen saan valita seitsemän korttia, jotka ennustaja avaa ja tulkitsee. Korttien värikylläisissä kuvissa esiintyy koristeellisia kuvioita ja myyttisiä hahmoja.

Ensimmäiset kortit kertovat, että minun täytyy päästää irti menneestä ja että uusi vaihe pyörähtää alkuun. Jokin solmu aukeaa. Ihmissuhteeni ovat kaikinpuolin kunnossa. Tämä on totta.

Juvonen latoo valitsemiani kortteja yhä uudestaan eteeni. En voi kuin ihailla hänen soljuvaa, joskin toisinaan ympäripyöreältä tuntuvaa tulkintaansa.

Nyökkäilen ja hymisen Juvosen sanoille. Kyllä, yritän aina ajatella positiivisesti. Ja kyllä, minulla ja poikaystävälläni on intohimoista rakkautta. Silti moni asia jää mietityttämään minua. Juvonen kertoo, että palaset saattavat loksahtaa kohdalleen vasta myöhemmin, eivätkä kaikki asiat tapahdu yhdellä kertaa.

Juvonen ei ole aina ollut ennustaja. Hän on koulutukseltaan yo-merkonomi, ja ennen nykyistä uraansa hän teki töitä elintarvikekauppiaana. Koska hän oli itsekin käynyt astrologeilla ja muilla tulkitsijoilla, hänellä oli jonkinlainen tietämys ja vahva kiinnostus alaa kohtaan. Niinpä hän alkoi kouluttautua 1990-luvun alussa. Ensin hän kävi bioenergiahoitajan kurssin, jota seurasi tarot-korteista ennustamisen kurssi ja vielä monet muut lyhyemmät kurssit.

Nykyään Juvonen on työeläkkeellä. Ennustajan töitä hän on tehnyt lähes kaksikymmentä vuotta. Ennustamisesta saatujen tulojen lisäksi Juvonen myy Herbalifen tuotteita yrttijuomista saippuaan.

Hyvällä tavalla hämmentynyt olo

Erilaisten korttien ja tulkintojen jälkeen tunnen sekä hämmennystä että tyytyväisyyttä. Tunnistin oman elämäni paikka paikoin kuunnellessani Juvosen puhetta.

Juvonen tiesi, että sekä poikaystäväni ja isäni ovat horoskoopiltaan tulielementissä: toinen on leijona ja toinen oinas. Hän povasi minulle, ja tämä toistui jatkuvasti, uutta alkua, jonkin ajanjakson loppumista ja toisen alkamista. Myös taloudellinen tilanteeni näytti hyvältä. Ennustetut asiat tapahtuvat kuulemma yleensä noin puolen vuoden sisällä ennustuksesta.

Juvonen kuitenkin teroitti minulle, etteivät ennustukset ole totuuksia, vaan mahdollisuuksia, ja minulla itselläni on päätäntävalta omasta elämästäni. Silti en voinut olla hymyilemättä lähtiessäni pois ennustajalta – lottovoitto tai unelmatyöpaikka saattaa odottaa nurkan takana, kuka tietää?