
Homeessa
Pizzaan, jouluna piparkakun päälle ja ääritapauksissa jopa jäätelöön. Yksi juusto jakaa kansan jyrkästi kahtia.
Ensimmäiset juustot kelpasivat vain sioille. Tai eivät ainoastaan kelvanneet, sikalan asukit kiljuivat innoissaan aina päästessään maistamaan ”suomalaiseen makuun kehitettyä sinihomejuustoa”.
Liedossa, reilun kymmenen kilometrin päässä Turusta, oli vuonna 1934 meijeri ja meijerin vieressä sikala. Siat olivat tottuneet syömään juustonvalmistuksessa maidosta erottuneen heran.
Meijeriin oli saapunut uusi juustomestari, tanskalainen Mourits Rasmussen. Turun Valio oli palkannut hänet ja antanut tehtävän: neljässä kuukaudessa Rasmussenin piti kehittää roquefort-tyyppinen sinihomejuusto, sellainen, joka kelpaisi suomalaisille.
Sitten sitä alettaisiin valmistaa Turun meijerissä.
Rasmussenilta puuttuivat oikeastaan kaikki Roquerfortin ainekset: ei ollut eteläranskalaista lampaanmaitoa eikä kalkkikiviluolia, joissa kypsyttää juustoa. Hänellä oli varsinaissuomalaista lehmänmaitoa. Luolien sijaan kypsytyskellarina kokeiltiin ilmeisesti jopa Liedon meijerin vanhaa kaivoa.
Karanneita koululaisia ja yöjuhlijoita: tällainen on pizzamiehen perjantai
Kotipizzan Rabbe tilasi aina ”tavallisen” – tätä se tarkoitti
Tästä on pakastepizza tehty – ja näin kaukaa ainesosat tulevat tehtaalle
Gourmet: Pizza voitti itä-länsi-ottelun
Visa Nurmi: Kuka tarvitsee 70 erilaista edam-juustoa?