Homeessa

Pizzaan, jouluna piparkakun päälle ja ääritapauksissa jopa jäätelöön. Yksi juusto jakaa kansan jyrkästi kahtia.

Kotimaa 11.12.2020 06:00
Teksti Pauliina Penttilä kuvat jonne räsänen ja Jarmo Wright

Ensimmäiset juustot kelpasivat vain sioille. Tai eivät ainoastaan kelvanneet, sikalan asukit kiljuivat innoissaan aina päästessään maistamaan ”suomalaiseen makuun kehitettyä sinihomejuustoa”.

Liedossa, reilun kymmenen kilometrin päässä Turusta, oli vuonna 1934 meijeri ja meijerin vieressä sikala. Siat olivat tottuneet syömään juustonvalmistuksessa maidosta erottuneen heran.

Meijeriin oli saapunut uusi juustomestari, tanskalainen Mourits Rasmussen. Turun Valio oli palkannut hänet ja antanut tehtävän: neljässä kuukaudessa Rasmussenin piti kehittää roquefort-tyyppinen sinihomejuusto, sellainen, joka kelpaisi suomalaisille.

Sitten sitä alettaisiin valmistaa Turun meijerissä.

Rasmussenilta puuttuivat oikeastaan kaikki Roquerfortin ainekset: ei ollut eteläranskalaista lampaanmaitoa eikä kalkkikiviluolia, joissa kypsyttää juustoa. Hänellä oli varsinaissuomalaista lehmänmaitoa. Luolien sijaan kypsytyskellarina kokeiltiin ilmeisesti jopa Liedon meijerin vanhaa kaivoa.

Sisältö