Elon Muskilta taas huima hanke: 12 000 satelliittia toisi huippunopeat nettiyhteydet valtamerille ja syrjäseuduille

Satelliitteihin pohjaavan laajakaistan heikkous on ollut pitkä yhteysviive. Muskin hankkeen lisäksi käynnissä on kaksi muutakin projektia, joissa uskotaan, että ongelma on ratkaistavissa.
Kotimaa 29.5.2019 12:19
SpaceX:n Falcon 9 -raketti nousee kiertoradalle Floridan Cape Canaveralista 23. toukokuuta 2019. Raketin kyydissä ovat Starlink-järjestelmän ensimmäiset satelliitit.
SpaceX:n Falcon 9 -raketti nousee kiertoradalle Floridan Cape Canaveralista 23. toukokuuta 2019. Raketin kyydissä ovat Starlink-järjestelmän ensimmäiset satelliitit. © MALCOLM DENEMARK / AP / LEHTIKUVA

Teknologiamiljardööri Elon Muskin SpaceX -avaruusyhtiö laukaisi 24. toukokuuta 2019 maata kiertävälle radalle ensimmäiset 60 Starlink-viestintäsatelliittia.

Niiden avulla Musk on rakentamassa maailmanlaajuista, Maata matalalla kiertäviin satelliitteihin perustuvaa internet-laajakaistaverkkoa. Tarkoitus on kilpailla nykyisten maanpäällisten verkkojen ja niiden tukiasemien kanssa.

Järjestelmä aloittaa toimintansa, kun satelliitteja on saatu maata kiertävälle radalle ensimmäiset 800.

Lopullisessa suunnitelmassa satelliitteja on yhteensä 12 000 ja niiden tarjoaman laajakaistaverkon on tarkoitus kattaa napa-alueita lukuun ottamatta koko maailma.

Satelliittien lisäksi järjestelmään kuuluu maan pinnalla sijaitsevia tukiasemia, joiden avulla satelliittien välittämä signaali välittyy älypuhelimiin ja muihin päätelaitteisiin.