Elävä Jerusalem

Kotimaa 22.11.2012 07:46

Uskonto kuohuttaa nyt kaikkialla.

Yhdysvalloissa äärikristilliset liikkeet lietsovat vihaa muslimeita vastaan. Lähi-idässä ja Pakistanissa ääri-islamilaiset ryhmät polttavat taloja ja hyökkäävät vierasuskoisia vastaan, koska ovat raivoissaan profeetta Muhammadia pilkanneista sarjakuvista ja videoista. Burmassa buddhalaiset ääriryhmät hyökkäävät islaminuskoisia vastaan.

Euroopassa islamofobia elää vahvana.

”Kaikissa uskonnoissa – niin kristinuskossa, juutalaisuudessa kuin islamissa – ovat nyt vallalla äärilaidat, jotka eivät suvaitse muita”, sanoo Munib Younan. Hän on Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon piispa. Hän on myös Luterilaisen Maailmanliiton, luterilaisten kirkkojen yhteistyöjärjestön, presidentti.

”Näillä ääriryhmillä on enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroavaisuuksia. Ne kaikki ajattelevat, että juuri he tietävät, mitä Jumala haluaa. Mutta he eivät näe Jumalaa toisissa.”

Younan on kristitty arabi, joka johtaa seurakuntaansa miehitetyssä Itä-Jerusalemissa.

Jerusalemissa vandalismi kristittyjen ja islamilaisten pyhimpiä paikkoja kohtaan on lisääntynyt. Kirkkoja ja moskeijoita on töhritty ja rikottu. Se kuumentaa tunteita. Jerusalem on kaikkein pyhin kaupunki niin kristityille, islamilaisille kuin juutalaisille. Siellä uskonnollinen vandalismi on kuin heittäisi bensaa liekkeihin.

Lokakuisena yönä Pyhän Franciscuksen luostarin oveen ilmestyi Jeesusta solvaava sininen graffiti. Sen perässä luki: hintalappu.

Helmikuussa moskeijaan murtauduttiin palestiinalaiskylässä Jerusalemin liepeillä. Rukousmattoja poltettiin, ja seinään jätettiin graffiti: sota on alkanut.

Tekijät ovat olleet äärioikeistolaisia juutalaisia siirtokuntalaisia. He jättävät ”hintalappunsa” kostoksi siitä, että Israelin viranomaiset ovat purkaneet laittomia juutalaissiirtokuntia Länsirannalla.

Israelin viranomaiset ovat tuominneet teot jyrkästi, mutta vain harva tekijä on pidätetty.

”Me maltilliset uskontokuntien johtajat olemme olleet liian kauan liian hiljaa”, Munib Younan sanoo.

”Emme ole korottaneet ääntämme, kun ääriryhmät ovat nostaneet päätään.”

Ääriryhmät ovat hyvin taitavia kiihottamaan ihmisiä muita vastaan, Younan sanoo.

”On niin helppoa muuttaa poliittinen konflikti uskonnolliseksi konfliktiksi. Jokainen tietää, että sillä tavalla voittaa aina enemmän ääriryhmiä taakseen.”

”Mutta me emme saa antaa näiden ryhmien ottaa meitä panttivangeiksi.”

Vastuu kuuluu uskonnollisille johtajille mutta myös poliittisille johtajille – ja medialle.

”Poliittisten johtajien pitää nousta esiin ja sanoa ääneen, että ihmisillä on oikeus protestoida, mutta kenelläkään ei ole oikeutta tappaa toisia tai polttaa taloja.”

Näin ei suinkaan aina tapahdu. Syyskuussa, kun Muhammad-videon jälkeinen kuohunta kävi kiivaana, Pakistanissa julistettiin ylimääräinen vapaapäivä, jotta ihmiset ”saattoivat ilmaista tunteitaan”.

Younan toivoo, että myös tiedotusvälineissä pohdittaisiin, voisiko äärimmäisimmät uskonnollisen vihan lietsojat jättää joskus haastattelematta. Nyt ääriryhmät nousevat toistuvasti otsikoihin, ja ”voittavat silloin aina”.

”Eikö joskus voisi kysyä maltillisilta uskonnollisilta johtajilta, miten asioista päästään yli ja kuinka tilanne saadaan nopeasti rauhoittumaan?” Younan kysyy.

”Me emme voi estää sitä, että joku hullu haluaa tehdä toista uskontokuntaa loukkaavia videoita. Mutta kun niin tapahtuu, paljon on kiinni siitä, kuinka tähän reagoidaan.”

Kuvat ja kuvatekstit Petri Kaipiainen.
Teksti Katri Merikallio.
Kuvakertomus Netta Vuorinen.