Ekonomistit ehdottivat korkeakouluille 2 000 euron lukukausimaksuja – Varma kevään merkki!

Uutisanalyysi: Puhe lukukausimaksuista tyrmätään lähes kaikkialla, kiitos kuntavaalien.
Kotimaa 31.3.2017 15:05
Keväällä 2015 opiskleijat vastustivat EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksuja mielenosoituksessa Helsingissä 29. toukokuuta.
Keväällä 2015 opiskleijat vastustivat EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksuja mielenosoituksessa Helsingissä 29. toukokuuta. © PASI AUTIO / Lehtikuva

Säännöllisin väliajoin joku ehdottaa, että Suomen korkeakouluissa otettaisiin käyttöön lukukausimaksut.

Nyt tämän ehdotuksen tekivät Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä ja tutkimusjohtaja Niku Määttänen.

Miksi juuri nyt? Sipilän hallituksen puoliväliriihi lähestyy ja siinä linjataan, kuinka suomalaisten rahat käytetään ensi vuonna.

Vihriälä ja Määttänen ehdottavat ensisijaisesti, että Sipilän hallituksen pitää vähentää elinkeinotukia, jotka eivät tue innovaatioita. Rahaa pitäisi ohjata enemmän Tekesin toimintaa, joka puolestaan tukee yritysten innovaatioita.

Suurimpia tuen saajia on energiatuista nauttiva teollisuus. Sitä tukemalla on ylläpidetty suomalaisten yritysten kilpailukykyä, sillä myös ruotsalaiset, saksalaiset, britit ja käytännössä kaikki länsimaat tukevat teollisuusyrityksiään jollakin keinoin.

Tässä ajassa energiatuista on todella hankala leikata, varsinkin kun hallituksessa istuvat keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset. Tämän aistii myös Etlan muistiosta, sillä ehdotukset ”tehottomien yritystukien” leikkauksista ovat epämääräisiä.

 

Vihriälä ja Määttänen ehdottavat Sipilän hallitukselle huomattavasti helpompaa tapaa jakaa uudelleen koulutusrahaa. Keino on korkeakoulujen pääomitus.

Tämäkään ei ole uusi ehdotus, sillä muun muassa Vihriälä on puhunut pääomituksen tarpeesta aiemminkin. Pääomituksen pitäisi olla tuntuva, vähintään miljardi euroa.

Käytännössä korkeakoulut saisivat miljardin euron pääomituksesta vuosittain tuottoa muutaman prosentin, noin 30–40 miljoonaa euroa.

”Mutta yhtä hyvin ne voisivat käyttää varat muutaman vuoden kuluessa esimerkiksi uuden laboratorion perustamiskustannuksiin, tutkimusryhmän määräaikaiseen rahoitukseen tai laadukkaiden koulutusohjelmien luomiseen”, Vihriälä ja Määttänen hahmottelevat muistiossaan.

Nyt Sipilän hallitus pääomittaa korkeakouluja 70 miljoonalla eurolla, mikä tarkoittaa niille vuositasolla noin 3 miljoonan euron pottia. Todellisuudessa Sipilän hallitus leikkaa korkeakouluilta ja pieni pääomitus on käytännössä vain kosmetiikkaa.

Jos hallitus lisäisi pääomitusta, se olisi selkeä muutos hallitusohjelman linjaukseen.

Kokonaisuudessaan Vihriälän ja Määttäsen ehdotuksissa ei ole kovin paljoa uutta. Tehottomien yritystukien karsimisesta puhutaan tämän tästä, ja yliopistojen pääomitus nousee pinnalle aina, kun korkeakoulujen rahoituksesta puhutaan.

Tavallisesti liberaalit poliitikot kiljuisivat kuorossa, että juuri näin!

Suurimman mediahuomion ansaitsee ja poliitikkojen päät saa kääntymään, kun ehdottaa korkeakoiluille lukukausimaksuja. Nyt Vihriälä ja Nikunen ehdottavat ”kohtuullisia lukukausimaksuja”, mikä olisi  heidän mukaansa noin 2 000 euroa vuodessa.

Se merkitsisi noin 600 miljoonaa euron pottia vuodessa. Tämä ylittäisi kaksikon mukaan selvästi viime vuosina tehtyjen leikkauspäätösten vaikutuksen korkeakoulujen rahoitukseen.

Tieteentekijöiden liitto ja Professoriliitto ovat Etlan tutkijoiden kanssa täysin eri mieltä.

Lukukausimaksuilla ei voida niiden mukaan parantaa yliopistojen rahoitusta: valtion suora budjettirahoitus vähenisi, jos lukukausimaksut otettaisiin käyttöön. Yliopistomaailmassa kummastellaankin, etteivät Etlan tutkijat huomioi tätä mahdollisuutta lainkaan.

Perinteisesti Suomessa on myös taattu tasa-arvoiset opiskelumahdollisuudet aina tohtoriksi saakka.

Toisin on Britanniassa ja Yhdysvalloissa, joissa julkisen rahoituksen osuus on huomattavasti pienempi kuin Suomessa. Kalliit lukukausimaksut maksetaan vanhempien kukkarosta ja erilaisin stipendein, jolloin hyväosaisuus korostuu.

Tavallisesti liberaalit poliitikot kiljuisivat kuorossa, että juuri näin, lukukausimaksut käyttöön! Nyt kuitenkin kuntavaalit ovat niin lähellä, ettei koulutusrahoituksen mylläyksellä voi edes spekuloida.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) tviittasi pikaisesti, että ”Etlan esitys lukukausimaksuista hallitusohjelman vastainen. Kokoomus ei kannata.

Kun yksi aloittaa, niin toiset seuraavat.

Muun muassa kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk) kertoi Twitterissä, että ”keskusta ei kannata lukukausimaksuja suomalaisille opiskelijoille, vaikka niitä esittäisi kuka. Koulutuksen tasa-arvo on nostanut tämän maan.

Kokoomukselta ja keskustalta on siis kuultu jälleen jonkinasteinen koulutuslupaus.