EK:n Lasse Laatunen: "Ikääntyvien työkyvystä huolehtiminen vaatii asennemuutosta"

eläkeikä
Teksti
Elina Järvinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Pitääkö eläkeikää nostaa, työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen Elinkeinoelämän keskusliitosta?

“Pitää.”

Kuinka paljon?

“Jos toimitaan nopeasti, 63:n nostaminen 65:een riittänee. Ja siihen noin kymmenen vuoden voimaantuloaikataulu. Jos hidastellaan edelleen, kasvavat paineet nostaa 67:ään.”

Mistä iäkkäille löytyy töitä? EK:n jäsenyritykset irtisanovat jatkuvasti vanhempia työntekijöitä.

“Tämä on olennainen kysymys. Ikääntyvien työkyvystä on pidettävä huolta, ja se vaatii paitsi konkreettisia toimia myös asennemuutosta.”

“Yksi konsti, joka on parantanut ikääntyvien työmarkkina-asemaa, on se, että työttömyysputken alaikärajaa on nostettu. Työnantajat eivät ole irtisanoneet niitä, jotka ovat pudonneet putkesta. Työttömyysputki selvästi ohjaa irtisanottavien valikoitumista.”

“Veikkaan, että suomalaisten voimakas halu päästä eläkkeelle ennen aikojaan juontaa näistä työttömyysputken ikärajoista. Ja vaikka niitä on korjattu, asenteet eivät ole korjautuneet, eivät työnantajilla eivätkä palkansaajilla.”

Julkisuudessa on ollut esimerkkejä siitä, että jopa viisikymppisen on vaikea saada töitä.

“Sitä en kyllä ymmärrä. Viisikymppinen on parhaassa iässä ja iskussa. Kyse on varmasti lamasta, se koskee kaikkia aloja ja kaikkia duuneja. En usko, että viidessäkympissä puhutaan vielä asenneongelmasta.”

Missä vaiheessa puhutaan asenneongelmasta?

“Kun tullaan kuuteenkymppiin ja yli. Jos sitten joutuu työttömäksi, voi olla tosi vaikeaa. Asia pitäisikin kääntää niin, että jos joku on 60:een töissä, pitäisi miettiä ohjelma, jolla hänet pidetään töissä vanhuuseläkkeeseen asti.”

Miten asenteisiin voitaisiin vaikuttaa?

“Uskon, että asenteet ovat muuttumassa. Useilla yrityksillä on ollut hyviä ikäohjelmia. Mutta se edellyttää työnantajilta viitseliäisyyttä ja sitä, että pyritään mitoittamaan töitä työkyvyn mukaan.”

“Pitää muistaa, että vaikka vanhempi työntekijä voi olla hitaampi tai kielitaidottomampi, hänellä on pitkä kokemus, josta varmasti on hyötyä työyhteisölle virheiden välttämisessä.”

Onko tämä realismia?

“Vaikkei päästäisi sataprosenttiseen onnistumiseen, voidaan päästä parempaan tulokseen kuin nyt. Mutta totta kai lähtökohta on se, että kaikilla on ammattitaito kunnossa ja työkyky riittävä. Eihän yksityisen eikä julkisenkaan sektorin työpaikoista voida ruveta vaivaiskoteja rakentamaan.”

Kuva Vesa Moilanen / LK.