EIT: SK:n valokuvaajan sananvapautta ei loukattu

Päätoimittaja Tapani Ruokanen pitää käsittämättömänä päätöstä, jonka mukaan Markus Pentikäisen sananvapautta ei loukattu Smash Asem -mielenosoituksessa.
Kotimaa 4.2.2014 13:54
Mellakkapoliisi Smash Asem -mielenosoituksessa Helsingissä 9. syyskuuta 2006. © Jussi Nukari / lehtikuva

Poliisi puuttui vuonna 2006 Aasian ja Euroopan maiden Asem-huippukokousta vastustaneeseen mielenosoitukseen ja saartoi mielenosoittajat nykytaiteen museon Kiasman edustalle Helsingissä. Suomen Kuvalehden valokuvaaja Markus Pentikäinen jäi poliisin saartorenkaaseen poistumiskäskystä huolimatta. Hän teki kuitenkin poliisille selväksi, että oli vain seuraamassa tilannetta työtehtävässään.

Pentikäinen pidätettiin yhdessä mielenosoittajien kanssa. Hänet tuomittiin sekä käräjillä että hovioikeudessa niskoittelusta. Oikeus piti kuitenkin rikosta anteeksiannettavana eikä rangaissut kuvaajaa. Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa.

EIT:n päätös syntyi äänin 5–2. Tuomioistuin katsoi, että Pentikäisen sananvapauteen oli puututtu, mutta puuttuminen oli ollut vain rajallista. EIT kiinnitti huomiota erityisesti siihen, että Pentikäiselle oli tarjottu mahdollisuus seurata tapahtumia lehdistölle varatulta turvatulta alueelta. Valittajaa ei ollut niin ollen estetty ottamasta kuvia ja raportoimasta tapahtumasta, vaan hänen pidättämisensä ja tuomitsemisensa liittyivät ainoastaan niskoitteluun poliisia vastaan.