Eino Leinon runo jäi kokoomuslaisilta kuulematta

Varapuheenjohtajakisan mustan hevosen tie tyssäsi kokoustekniseen kämmiin.
Ministeri Sanni Grahn-Laasonen on yksi kokoomuksen varapuheenjohtajaehdokkaista. Muut ovat kansanedustajat Sofia Vikman ja Antti Häkkänen, europarlamentaarikko Petri Sarvamaa ja entinen kansanedustaja Janne Sankelo. Musta hevonen Marja Jääskö diskattiin kisasta. © LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Marja Jääskö – lääkäri ja kokoomuksen rivijäsen Hämeenlinnasta nousi reippaasti seisomaan kaiken puoluekokousväen keskellä lauantaina.

Kokouksen puheenjohtaja kysyi, olisiko varapuheenjohtajaksi muita ehdokkaita kuin etukäteen ilmoittautuneet: opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, kansanedustajat Sofia Vikman ja Antti Häkkänen, europarlamentaarikko Petri Sarvamaa sekä entinen kansanedustaja Janne Sankelo. Viisikko on kampanjoinut ympäri maata pinssein ja puhein.

Jääskö viittilöi takarivistä puheenjohtajalle. Kyllä on muitakin ehdokkaita. Hän lähtisi kisaan, mustana hevosena.

Jääskö oli valmistautunut hurmaamaan äänestäjät lausumalla lavalla Eino Leinon runon Kyltyyri.

Se olisi ollut luonteva osa ehdokasesittelyä, koska hän on lausuntaharrastaja.

Runo jäi kuitenkin kokoomuslaisilta kuulematta. Kokoustekniset yksityiskohdat eivät olleet ensikertalaisella hallussa: Jääskön olisi pitänyt pyytää äänivaltaista puoluekokousedustajaa ehdottamaan häntä varapuheenjohtajaksi.

Se oli jäänyt tekemättä, joten lausuntaesitysten sijaan lavalla nähtiin powerpoint-esityksiä, kun Grahn-Laasonen, Vikman, Häkkänen, Sankelo ja Sarvamaa esittäytyivät äänien toivossa. Häkkänen, Vikman ja Grahn-Laasonen saivat yleisöstä äänekkäimmät kannustushuudot.

Kokoomus valitsee kolme varapuheenjohtajaa sunnuntaina.

Puoluekokousväki poistui salista hotellihuoneisiinsa pynttäytymään iltajuhlaa varten Daft Punkin Get Lucky -kappaleen soidessa.

Hotellin henkilökunta toivoo, että illan aikana Siniset enkelit tekevät kauppansa. Väriltään sinivalkoista drinkkiä myydään Hotel Club Saimaassa nimellä Suometar.