Eino Leino ”keksi Facebookin” vuonna 1917

Kotimaa 15.8.2011 08:57

Iltanuotio oli aikansa Facebook, sanoo professori Vesa Kanniainen.

SK 1917 Sijoittajien ”naamakirja” Suomen Kuvalehdessä 5/1917. Klikkaa kuvaa, näet koko jutun pdf-tiedostona.

Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen väittää Kanava-lehdessä 5/2011, että Facebookin keksijä olikin suomalainen kirjailija Eino Leino, ei suinkaan opiskelija Mark Zuckerberg Yhdysvalloista.

”Kirjallisesti tallennetun Facebookin keksi Eino Leino. Eino Leino julkaisi Suomen Kuvalehdessä No. 5, 3.2.1917 kirjoituksen otsikolla Hän ’pörssii’”, Kanniainen kirjoittaa.

Leinon juttu sisältää kuvagallerian 18 Helsingin pörssin suursijoittajien kuvista. Tekstissään Leino paljastaa sijoittajista ”iljettäviä asioita”, kuten Kanniainen kirjoittaa.

”Minkä Zuckerberg keksi, oli digitaalisessa verkossa liikuteltava tietopaketti kanssaihmisistä ja heidän ominaisuuksistaan.”

Kanniaisen mukaan kyse on siitä, mitkä tekijät motivoivat sosiaalisen median syntymiseen. Social network -elokuvassa kuvataan, miten Zuckerberg saa pakit tyttöystävältään, jonka jälkeen hän luo Facebookin esiasteen: hän lataa Harvardin naisopiskelijoiden kuvat verkkoon muiden arvosteltavaksi.

Kyse on pariutumisesta, suhteista, statuksesta ja juoruista. Kanniainen kirjoittaa, että pariutuakseen ihminen tarvitsee informaatiota mahdollisista kumppaneista. Tätä varten syntyivät juorut ja siten myös Facebook.

Kanniaisen mukaan sosiaalisella medialla on nykyisin toinenkin funktio eli ihmisten välinen yhteydenpito (connecting people).

Kuinka paljon Eino Leinon artikkeli 94 vuoden takaa sitten muistuttaa Facebookia ja sen käyttötarkoituksia? Sen voi päätellä lukemalla artikkelin pdf-tiedostona.