”Eiköhän porvareille saada luu kurkkuun” – hallitus maalasi itsensä nurkkaan

Uutisanalyysi: Kiista irtisanomislaista yhdisti ay-liikkeen ja hajotti elinkeinoelämän.
LKS 20181005 Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin ja Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen SAK:n liittopäättäjien tapaamisessa Helsingissä 5. lokakuuta 2018. Noin 500 SAK:laista liittopäättäjää kokoontui linjaamaan hallituksen valmistelemaa irtisanomislakia koskevia jatkotoimia. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
SAK:n liittopäättäjät kokoontuivat Helsingissä 5. lokakuuta. Kuvassa Pamin puheenjohtaja Ann Selin ja Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen. © Jussi Nukari / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) kolmen puolueen hallituksen epämääräinen esitys irtisanomissuojan heikentämisestä on ajanut sen tilanteeseen, josta ei ole yhtään kelvollista ulospääsyä.

Työmarkkinajärjestöiltä on turha odottaa apua, koska laki on saanut ne liikekannalle ja sotaan hallitusta vastaan.

Hallitus on maalannut itsensä nurkkaan. Ammattiliittojen keskusjärjestön puheenjohtaja Jarkko Eloranta (sd) ilmoitti SAK:n jäsenliittojen tilaisuudessa perjantaina yksiselitteisesti, että hallituksen on peruttava aikeensa.

”Mahdollisuudet neuvotteluun syntyvät vain, jos hallitus vetää irtisanomislain pois valmistelusta”, Eloranta sanoi.

Jäsenliitot uhosivat Helsingissä hallitukselle. Lakihanke on selvä piristysruiske SAK:lle, joka on välillä jäänyt Teollisuusliiton varjoon. Samalla myös SAK:n sisäiset ja palkansaajien keskusjärjestöjen väliset jännitteet ovat laskeneet.