Ei ole yhtä äärioikeistoa – keitä Suomen vastarintaliike kutsui Helsinkiin?

Mikael Brunila
Kotimaa 21.10.2011 16:20

Lauantaina 22. lokakuuta Suomeen kokoontuu joukko äärioikeistolaisia eri puolilta Eurooppaa. Suomen vastarintaliikkeeksi itseään kutsuva järjestö on kutsunut koolle seminaarin, johon tulee puhujia Ruotsista, Italiasta ja Saksasta. Onko Helsinki-Vantaan lentokentälle siis odotettavissa skinien tungos?

Patriootti-tarra Suomen vastarintaliikkeen seminaaria mainostetaan tarroilla eri puolilla Helsinkiä. Kuva Kukka Ranta.

Eurooppalaisten äärioikeistolaisten puolueiden kartta on piirretty uusiksi kuluneen parinkymmenen vuoden aikana. Usein kuitenkin unohtuu, että myös kaduilla toimivat väkivaltaiset oikeistolaiset liikkeet ovat käyneet läpi valtavan muutoksen. Esimerkki tästä on Suomeen Ruotsista vuonna 2008 rantautunut Suomen vastarintaliike (SVL). Vielä paremmin muutosta kuvaavat kuitenkin järjestön vieraat, italialainen CasaPound (Poundin talo) ja saksalainen Freie Nationale Strukturen (Vapaat nationalistit).

CasaPound sai nimensä Roomassa vuonna 2003 vallatun talon mukaan. Valtauksen teki ryhmä fasisteja protestina kaupungin asuntopolitiikkaa vastaan. Siitä lähtien CasaPound on toiminut kahdenkymmenen perheen kotina, ja talon ympärille muodostunut organisaatio on levinnyt useisiin italialaisiin suurkaupunkeihin.

CasaPound on monessa suhteessa kaukana skini-stereotypioista. Niin kutsutusta sosiaalisen oikeiston (destra soziale) perinteestä ammentavan järjestön ulosanti tapahtuu karismaattisten johtajien suulla ja harkituilla poliittisilla tempauksilla. Jäsenistö rekrytoidaan aktiivisella naapurustotoiminnalla, tarjoamalla ihmisille arkielämän palveluja sekä musiikin ympärille rakentuvan alakulttuurin avulla. Toimintamallit eivät ole uusia, vaan ne on omaksuttu lähes suoraan Italian vasemmiston pitkistä perinteistä. Keskeisin ero on, että kaikki CasaPoundin toiminta pyrkii vahvistamaan perinteisiä instituutioita kuten ydinperhettä ja toiminta on suunnattu vain ”italialaisille”.

Saksan 1990-luvun alun oikeistolaisista talonvaltauksista kumpuava Vapaat nationalistit on huomattavasti alakulttuurisempi. Vasemmistolta se on omaksunut lähinnä ulkoparlamentaarisen siiven strategioita: pukedutaan mustiin mielenosoituksissa ja järjestäydytään löyhiksi verkostoiksi.

Tässä seurassa Suomen vastarintaliike ja sen ruotsalainen emojärjestö Svenska motståndsrörelsen (SMR) ovat perinteisiä uusnatseja. SMR on unkarilaisten Rautakaartien mallin mukaan organisoitunut, täysin hierarkinen kansallissosialismia kannattava järjestö. Jäseniksi pääsee vannomalla uskollisuusvalan, ja kaikki toimintakäskyt tulevat järjestön huipulta. Suomen osasto on käytännössä kopio ruotsalaisesta kaimastaan, ja todennäköisesti sitä myös johdetaan Ruotsista.

Järjestöt konfliktissa

CasaPoundilla, Vapailla nationalisteilla ja Ruotsin vastarintaliikkeellä on paljon yhteistäkin. Kaikkien toimintatapoihin kuuluu häikäilemätön poliittinen väkivalta. CasaPound on tullut tunnetuksi hyökkäyksistä opiskelijajärjestöjä vastaan Roomassa. Saksassa Vapaat nationalistit on väkivallan avulla yrittänyt puhdistaa kaupunginosia ”kansallisesti vapautetuiksi alueiksi”. Ruotsissa SMR:n jäsenistä melkein puolet oli vuonna 2009 tuomittu väkivaltarikoksista. Järjestön entisiä aktiiveja on tuomittu ruotsalaisen ay-liikkeen aktivistin murhasta.

CasaPoundilla ja Vapailla nationalisteilla on myös jotain, mitä Suomen vastarintaliikkeeltä lähtökohtaisesti puuttuu. Molemmat toimivat löyhästi yhteistyössä pienten mutta vakiintuneiden oikeistolaisten puolueiden kanssa. Näiden puolueiden piirissä laitonta toimintaa on voitu suojata parlamentaarisesti.

SVL:llä taas ei ole mitään todistettuja yhteyksiä perussuomalaisten äärilaitaan. Silti SVL varmasti ammentaa puolueen raivaamasta poliittisesta tilasta. Kun maahanmuuttovastaiset ja rasistiset ajatukset leviävät marginaalista poliittiseen valtavirtaan, myös marginaalin marginaali levenee. Rasismin poliittinen valtavirtaistuminen tekee tilaa oikeistolaisten ääriliikkeiden laajenevalle kirjolle.

CasaPoundin ja Vapaiden nationalisten vierailu kielii tästä. Järjestöjen vierailu laajentaa SVL:n ideologista kirjoa. Ruotsissa perinteistä kansallissosialismia edustava SMR on konfliktissa uusia metodeja kokeilevien CasaPoundin ja Vapaiden nationalistien kanssa. Yhteinen seminaari on vähintäänkin yllättävä.

Mahdollisesti edessä on välirikko Suomen vastarintaliikkeen ja ruotsalaisen emojärjestön välillä, tai sitten Suomen osastossa on sisäinen konflikti. Kolmas vaihtoehto on linjan muutos ruotsalaisessa vastarintaliikkeessä, mutta siitä ei ainakaan toistaiseksi ole mitään viitteitä.

Äärioikeistoja ei tänään ole – eikä koskaan ole ollutkaan – yksi, vaan monta. Yhä harvempi pukeutuu pilottitakkeihin ja marssii maihareissa. Kaduilla toimivista ryhmistä monet ovat kasvattaneet poliittista älyä, joka tuo mieleen varhaiset fasistiset liikkeet. Se ei tee ryhmistä vähemmän vaarallisia tai väkivaltaisia.

Aiheesta lisää

Äärioikeistolaisten oma dokumentti CasaPoundista (YouTube)
CasaPoundin yhteenotto opiskelijamielenosoituksessa (YouTube)

Keskustelu

Mietin vain, että ketä kiinnostaa, paitsi otsikkovajareista kärsiviä medioita ja resurssipulasta kärsivää poliisia?

koera, mitä koitat sanoa? Puolustella uusnatseja tuolla kommentilla? Eikai kukaan nyt oikeasti ole eri mieltä sun kanssa siitä etteikö vasemmiston piirissäkin olisi tehty väkivaltaa. Fasistiseen väkivallalle on leimallista se, että se kohdistetaan vastakkaista mielipidettä olevien lisäksi myös etnisin tai kulttuurisin perustein.

Hieno teksti (kuvaa myöten) suomalaisen äärioikeistoskenen äärilaidasta.

”Suomen vastarintaliikkeen seminaaria mainostetaan tarroilla eri puolilla Helsinkiä”

Itse en onnistunut löytämään tuosta kuvan tarrasta minkäänlaista ”seminaarimainosta”. Kuinkahan sitä pitäisi lukea?

Ei sinänsä mikään ihme, koska täälläkin harrastetaan aktiivisesti nk. positiivista syrjintää; vähemmistöjä suositaan valtaväestön kustannuksella. Poliittiset päättäjät olisivat voineet tehdä tällekin jotakin jo kauan sitten, mutta eipä ole tuloksia näkynyt. Vihan hedelmät on kylvetty, kauhulla odottelen satoa, ehkäpä tässä esimakua siitä?

Onhan se huomattu että äärioikeistolle KAIKKI on positiivista syrjintää. Kun päästetään yksikin ulkomaalainen sisään, niin se on liikaa. Suomen ulkomaalaistilanne ei ole todellakaan missään kriisivaiheessa; pakolaisongelmastahan voi oikeastaan puhua sotivien maiden naapurimaissa, joissa pakolaisleirit ovat täynnä epävarmoja evakkoja. Pysyvämpi pakolaisuus vakaassa maassa on jokaisen väkivallan jalkoihin joutuneen toive, ja oikeus, ja koski aikoinaan myös Suomalaisia.

Vasemmiston ja oikeiston väkivallan erosta tulee huomata se, että oikeiston väkivalta kohdistuu täysin poliittikan ja väkivallan ulkopuolisiin ryhmiin (etniset ja seksuaalivähemmistöt), ja oikeiston tempauksen ovat yleensä isompia ja väkivaltaisempia (Suomen pride-isku, Ruotsissa AY-aktiivin murha, hyökkäys homo-järjestö RFSL:n toimistoon, ja tietenkin unohtamatta Norjan joukkomurhaa). Vasemmiston äärilaidan ja anarkistien väkivalta suuntautuu väkivaltaista äärioikeistoa kohtaan (paitsi eläinoikeusaktivistien väkivalta, johon itse suhtaudun kriitisesti).

Kiitos hyvästä tekstistä, poikkeuksellisen analyyttistä tekstiä. Pelottavaa.

Pelottavaa ovat myös nämä kommentit. Mitä hyödyttää tapella siitä, kumman väkivalta on pahempaa, oikeiston vai vasemmiston?

Vastaushan on itsestään selvä.

Tappe: ”Pelottavaa ovat myös nämä kommentit. Mitä hyödyttää tapella siitä, kumman väkivalta on pahempaa, oikeiston vai vasemmiston?

Vastaushan on itsestään selvä.”

Ei kummankaa, eli molemmat ovat yhtä ikäviä? Jos olet tätä mieltä, olen yhtä mieltä.

Antifat ja kumppanit kieltämättä kerää paljon enemmän sympatiaa kansalta, koska Hitler. Käytännössä AFAt kuitenkin heittävät molotovinkoktaileja ruotsidemokraattien asuntoihin, lähettävät tappouhkauksia tuomareille ja valtion virkamiehille, ovat yrittäneet toimeenpanna jopa murhaa. Saavat tarpeettoman paljon anteeksi muka-eettisesti-valveutuneilta vasemmistolaisilta, juurikin koska ovat ilmoittaneet itsensä ”anti-fasisteiksi”… ja kukas nyt fasistien puolella olisi.

Poliittinen terrori on kyllä poliittista terroria ja ikävää väistämättä.

QAB: ”Vasemmiston äärilaidan ja anarkistien väkivalta suuntautuu väkivaltaista äärioikeistoa kohtaan (paitsi eläinoikeusaktivistien väkivalta, johon itse suhtaudun kriitisesti).”

Esim. AFAn iskut ovat kyllä pääasiassa kohdistuneet maahanmuuttoviranomaisiin sekä ruotsidemokraatteihin ja ”äärioikeistolaisiin” poliittisiin vaikuttajiin. Mitä tulee anarkistien väkivaltaa, Lontoon mellakat kohdistuivat kyllä ihan tavallisia katutason pikkuyrityksiä ja yksityisomaisuutta kohtaan. Paloihan siellä yksi asuintalokin. Asuikohan siellä äärioikeistoa?

”Hassua” on myös se, että poliittisia irtopisteitä keräävien demari- ja vasemmistohenkisten antirasistiratsastajien huuteluiden takia, monen käsitys suomalaisestä äärioikeistosta on Perusssuomalaiset ja Homma-foorumi, eikä suinkaan esim. Suomen vastarintaliike.

(…ja ei, en ole persu, vaikka puolustankin heitä perättömyyksiltä. Heidän kantansa jo pelkästään kantasuomalaisten yksilönvapauksiin on sen verran offensiivinen, että porukkaan kuuluminen ei tule itselleni sovi. Liian kristillisdemokraatteja vaikka eivät äärioikeistoa olekaan.)

Paikalla oli kuulemma enemmän klanipäistä SUPO:n väkeä, kuin äärioikeistolaisia.

@HaMi: Entäs median edustajia? Vai eivätkö ne viitsineet vaivaitua paikalle kalseana syyspäivänä?
Desanttidosentin miekkarissahan toimittajia & kuvaajia oli moninkertaisesti mielenosoittajiin verrattuna ;-)

”Mitä hyödyttää tapella siitä, kumman väkivalta on pahempaa, oikeiston vai vasemmiston?”

En näe sitä itsekään mielekkääksi puheenaiheeksi, että kumpi on pahempaa, vaan pikemmin sen, että mihin kummankin väkivalta kohdistuu – kohteissa on suuret erot (kuten ylempänä joku mainitsikin). Enkä tällä halua puolustella kummankaan osapuolen tekoja.

Oikeistofobia joka ilmenee asioiden ja henkilöiden leimaamisena äärioikeistolaisiksi ja väkivallan liittäminen tähän kontekstiin on niin yleistä, että voitaisiin puhua poliittisen fobian lietsomisesta.

Natsit on idiootteja. Äärivasemmisto on vaarallinen. Tämä pitää paikkansa Breivik-nimisestä häiriintyneestä henkilöstä huolimatta.

Joku saattaa muistaa viela Baader-Meinhof-liikkeen?
Eipa paljon liikkeen toimintaa arvosteltu vasemmiston piirissa. Hehan olivat ’edistyksellisten’ mielesta sosialististen tyolaisten etujoukkoa ja esitaistelijoita.

…muistan eraan vasemmiston vappumarssin…
Mustat baretit paassa, vasen nyrkki pystyssa. Ylistettiin ’Seta’ Ho Chi Minhia, El Comandante Fidelia, ja valilla kiljuttiin punainen kita auki Baader-Meinhofin kunniaa.

Nyt sitten on pyora pyorahtanyt. Vasemmiston mielesta pienikin poikkeama siita mita presidentti ja Lipposen pariskunta pitaa oikeana on mita hirvittavinta rasismia ja fasismia.

1Suomalainen kirjoitti:
”Desanttidosentin miekkarissahan toimittajia & kuvaajia oli moninkertaisesti mielenosoittajiin verrattuna ”

Mielenkiintoista onkin, että jos minkä hyvänsä yhteenliittymän tunnuksissa on punamustaa, vaikka Perähikiän karjalaiset ry:n kokoontumisessa, niin paikalla on isovenäläisen täysiverisen stalinistin, desa… dosentti Johan Bäckmanin värväämänä runsaasti venäläistä mediaa raportoimassa ”venäläisvastaisesta fasismista Suomessa.”