Islannista mallia työaikoihin

Suomessa etenkin sosiaali- ja terveysala hyötyisi lyhennetystä työviikosta, koska siellä kuormittuminen on suurinta, sanoo terveystutkija Mikko Härmä.

kotimaa 15.07.2021 18:00
Silja Lanas Cavada
Terveydenhuollossa työajan lyhentäminen voisi parantaa jaksamista ja työssä viihtymistä. Se taas voisi heijastua tuottavuuteen.
Terveydenhuollossa työajan lyhentäminen voisi parantaa jaksamista ja työssä viihtymistä. Se taas voisi heijastua tuottavuuteen. © Tommi Anttonen/Lk

Islanti on toteuttanut maailman laajimman kokeilun lyhennetystä työviikosta julkisella sektorilla.

Yhteiskunnallinen kokeilu kesti neljä vuotta ja päättyi vuonna 2019. Islantilaisten tutkijoiden mukaan se oli ”ylivoimainen menestys” kaikilla mittareilla. Asiasta uutisoi heinäkuussa yleisradioyhtiö BBC.

Kokeilussa oli mukana 2 500 työntekijää esikouluista, virastoista, sosiaalialalta ja sairaaloista. Työntekijät saivat tehdä lyhennettyä viikkoa ilman palkanalennusta. Aiemman 40 viikkotunnin sijaan monet tekivät töitä 35–36 tuntia viikossa.

Islannin mallissa poikkeuksellista on se, että lyhennetty työviikko on muuttunut pysyväksi ratkaisuksi. Koko työvoimasta 86 prosenttia on siirtynyt tai siirtymässä lyhyempään työviikkoon entisellä palkallaan.

 

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikko Härmä on lukenut Islannin tuoreen raportin tarkkaan. Hän on tutkinut työaikoja ja palautumista myös globaalisti.

Sisältö