Ehdollista vankeutta 16:lle Asem-kahakasta

Kotimaa 17.12.2007 11:19

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 16 ihmistä ehdolliseen vankeuteen vuoden 2006 Smash Asem -kahakasta. 42 syytetylle lankesi sakko.asem-mellakka

Syytetyistä 14:n syytteet hylättiin kokonaan. Kaksi vastaajaa jätettiin rangaistukseen tuomitsematta. Toinen rangaistukseen tuomitsematta jätetyistä oli Suomen Kuvalehden valokuvaaja Markus Pentikäinen.

Pentikäinen sai tuomion niskoittelusta, mutta oikeus katsoi, että rikosta voidaan pitää anteeksiannettavana. Pentikäinen joutui oikeuden mielestä tilanteessa sopeuttamaan käyttäytymisensä toisaalta poliisin ja toisaalta hänen ammattinsa ja työnantajansa keskenään ristiriitaisiin odotuksiin.

Suomen Kuvalehti aikoo valittaa valokuvaajansa saamasta tuomiosta. Päätoimittaja Tapani Ruokasen mukaan valituksessa on kyse periaatteellisesta asiasta. Hän pitää oikeuden päätöstä käsittämättömänä.

Kahakka sattui Helsingin keskustassa reilu vuosi sitten. Poliisi otti suuren määrän ihmisiä kiinni Euroopan ja Aasian maiden Asem-kokousta vastustaneen mielenosoituksen yhteydessä.

(STT)

Valokuvaajan tuomio rikkoo sananvapautta (SK netti 18.12.2007)

Aiheesta lisää
Smash Asemista sananvapauskysymys (SK 44/2007)
Helsingin henki (SK 37/2006)
Helsingin henki (pdf)