Puoluejohdon ruusut ja risut

Eduskuntavaaleja leimaa ponnettomuus. Kampanjat alkoivat myöhään. Pääosaa ovat näytelleet hoivakriisin kaltaiset ulkoiset tapahtumat.

näkökulma 11.04.2019 15:54
Jukka Manninen
© OUTI KAINIEMI

Eduskuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina. Jos et äänestänyt ennakkoon, toivottavasti käyt äänestämässä nyt sunnuntaina.

Demokratia on arvokas asia. Äänesi on liian arvokas jätettäväksi käyttämättä.

Kun kirjoitan tätä kolumnia, ennakkoäänestys ei ole vielä edes alkanut. En myöskään voi tietää, mitä tänä torstaina julkaistu Ylen viimeinen gallup on kertonut puolueiden kannatustrendeistä. Muutokset ovat yleensä suhteellisen pieniä, mutta asianosaisille ne usein tuntuvat seismisiltä.

Toiset saavat luvuista energiaa ja virtaa kampanjoiden hektisimpään spurttiin: niihin viimeisiin tunteihin ennen sunnuntain ja vaalirauhan koittoa. Toisten puhdin gallup vie, ja mielen voi vallata alistuminen kohtaloon. Parhaamme yritimme, mutta se ei nyt näytä riittävän.

 

Näitä eduskuntavaaleja on leimannut tietty ponnettomuus. Kampanjat alkoivat suhteellisen myöhään. Ulkoiset tapahtumat, kuten hoivakriisi, ovat napanneet pääosan. Ohjelmallisen strategian ja agendan asettamisen sijaan vaalitaistelua ovat hallinneet taktiset rytminvaihdokset.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

avatar - 'Jukka Manninen
Jukka Manninen

Kirjoittaja on viestintätoimisto Ellun Kanojen tutkimusjohtaja ja entinen kokoomuksen suunnittelupäällikkö.

Sisältö