Demarien napamies häätäisi Guggenheimin Kauppatorilta

ESSEE: Kauppatorin laitaan ei kaivata Guggenheimia vaan Suomen itsenäisyyden aikaa esittelevä museo, kirjoittaa Helsingin kaupunginvaltuutettu Ville Jalovaara.
Kotimaa 7.6.2016 19:00
Ville Jalovaara
Guggenheim-säätiön apulaisjohtaja Ari Wiseman Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun voittajatyön julkistamistilaisuudessa Helsingissä kesäkuussa 2015. © LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Tarttoon valmistuu syksyllä jättimäinen kansallismuseo, jonka odotetaan tuovan Viroon 200 000 kävijää vuodessa. Suomi voisi ottaa siitä mallia, kirjoittaa historiantutkija ja Helsingin kaupunginvaltuuston demariryhmän varapuheenjohtaja Ville Jalovaara.

"Suomen itsenäisyyden ajan museossa tulisi kaunistelematta esitellä niin vuoden 1918 tapahtumat kuin Nokian kännyköiden tarina maailman huipulle ja alas", Jalovaara kirjoittaa. "Kansallisten huippuhetkien ohella olisi tärkeä kertoa myös tavallisen suomalaisen tarina."

 Suomen Kuvalehti julkaisee Jalovaaran kirjoituksen kokonaisuudessaan.

 

 

Itsenäinen Suomi täyttää ensi vuonna vuosisadan. Siihen nähden kuinka lähellä merkittävä juhlavuosi on tunnelma on viime aikoina ollut kaikkea muuta kuin riemukas. Myönteinen tulevaisuudenusko on ollut kohta vuosikymmenen kadoksissa. Historiaa ei voi kirjoittaa etukäteen, mutta silti juuri nyt olisi syytä pysähtyä pohtimaan, millaiset näkymät Suomella on edessä kun tasavalta siirtyy seuraavalle vuosisadalle.