Brittihallitus haluaa tukkia brexitin aiheuttamaa aivovuotoa uudella lahjakkuusviisumilla – Epätoivoinen yritys, tyrmäävät asiantuntijat

Brittiyliopistojen houkuttelevuus tutkijoiden silmissä on vähentynyt selvästi. Lähivuosille povataan myös EU-maista tulevien opiskelijoiden katoa.
Kotimaa 31.1.2020 15:03
Oxfordin yliopiston Pembroke College.
Oxfordin yliopiston Pembroke College. © Andrew Shiva / Wikipedia / CC BY-SA 4.0

Britannia yrittää kiireellisesti löytää keinoja, joilla paikata brexitin aiheuttamaa aivovuotoa. Pääministeri Boris Johnsonin hallituksen sunnuntaina 26. tammikuuta tekemän ilmoituksen mukaan se aloittaa helmikuussa ”Global Talent” -nimisen viisumiohjelman.

Ohjelma on suunnattu erityisesti kansainvälistä uraa tekeville tutkijoille. Toisin kuin muissa Britannian viisumiohjelmissa, lahjakkuuteen Global Talent -viisumeille ei ole lankaan ylärajaa ja sen hakemisesta tehdään hallituksen mukaan mahdollisimman helppoa.

Asiantuntijoiden mukaan hanke vaikuttaa lähinnä epätoivoiselta yritykseltä paikata vahinkoja, joita brexit on jo nyt aiheuttanut Britannian yliopistoille ja tutkijayhteisölle.

EU-tutkimusrahoituksen alettua kuivua ja maan ilmapiirin muututtua brexit-kansanäänestyksen jälkeen muukalaisvihamielisemmäksi, yhä useampi ulkomainen tutkija ja opettaja on lähtenyt maan yliopistoista ja tutkimuslaitoksista.