Brexitille voidaan myöntää jatkoaikaa, mutta vain jos briteillä on järkevä suunnitelma, linjaa Ranskan presidentti Macron

Britannian pääministeri Theresa May lupasi parlamentille äänestyksen brexitin lykkäämisestä. Asia ei kuitenkaan ole brittien yksin päätettävissä.
Kotimaa 5.3.2019 07:28
Brexitiä vastustava mielenosoittaja Britannian parlamentin edustalla Lontoossa 4. maaliskuuta 2019.
Brexitiä vastustava mielenosoittaja Britannian parlamentin edustalla Lontoossa 4. maaliskuuta 2019. © Tolga Akmen / AFP / LEHTIKUVA

Britannian pääministeri Theresa May lupasi tiistaina 26. helmikuuta, että maan parlamentti pääsee äänestämään lykkäyksestä brexit-aikatauluun.

Äänestys toteutuu, jos parlamentti hylkää sekä Mayn hallituksen neuvotteleman brexit-sopimuksen että sopimuksettoman EU-eron.

Uusintaäänestys brexit-sopimuksesta on luvassa 12. maaliskuuta. Jos parlamentti torppaa sopimuksen, sopimuksettomasta EU-erosta äänestetään seuraavana päivänä.

Jos sekään ei mene läpi, parlamentti äänestäisi 14. maaliskuuta enintään kolmen kuukauden lykkäyksestä brexit-päivämäärään.

Britannian parlamentti ei kuitenkaan päätä jatkoajasta yksin. Eropäivämäärän siirtäminen vaatii kaikkien EU:n jäsenvaltioiden yksimielisen hyväksynnän.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu