Pää edellä

Afroilla, kaljuilla ja irokeeseilla on tehty politiikkaa vuosisatojen ajan. New Yorkin kaupunki kielsi helmikuussa hiuksiin perustuvan syrjinnän.

Kotimaa 03.05.2019 06:00
Teksti leena Sharma Kuvat marjo tynkkynen
Gladys Thibaut, 27, baarimikko ”Katsoin yhtenä päivänä peiliin ja ajattelin, että on tullut aika olla oma itseni. Lakkasin suoristamasta tukkaani ja annoin sen kasvaa luonnolliseen muotoonsa. Teko oli myös poliittinen: rasismi kohdentuu ensimmäisenä ihonväriin ja toiseksi hiuksiin.”
Gladys Thibaut, 27, baarimikko ”Katsoin yhtenä päivänä peiliin ja ajattelin, että on tullut aika olla oma itseni. Lakkasin suoristamasta tukkaani ja annoin sen kasvaa luonnolliseen muotoonsa. Teko oli myös poliittinen: rasismi kohdentuu ensimmäisenä ihonväriin ja toiseksi hiuksiin.” © Marjo Tynkkynen

Olisiko Barack Obamaa koskaan valittu Yhdysvaltain presidentiksi, jos hänen vieressään olisi seissyt afrotukkainen vaimo?

Michelle Obaman hiukset on suoristettu länsimaisia kauneusihanteita vastaaviksi, mutta hänen tukkansa nousi silti vaalikampanjan aikana huomion kohteeksi.

The New Yorker -lehti julkaisi kesällä 2008 pilapiirroksen, jossa Obamat esitettiin terroristeina. Barack Obama oli puettu muslimiksi, ja rynnäkkökivääriä selässään kantavan Michelle Obaman hiukset rehottivat villinä pehkona. Pariskunta kannusti toisiaan fist bump -nyrkkitervehdyksellä.

Satiiriksi tarkoitettu piirros herätti raivoa demokraattien kampanjatiimissä.

Sisältö