Avioliittolaki voimaan: Kela voi nyt ”naittaa” myös samaa sukupuolta olevat kämppikset

Opiskelijoille kimppa-asuminen on tavallista. Kela ottaa sen huomioon, lupaa pääjohtaja Elli Aaltonen.
Kotimaa 1.3.2017 11:20
Kemianopiskelija Juha Välimaalla on yhteinen vuokrasopimus kämppäkaverinsa kanssa. Kun opiskelijat siirtyvät Kelan yleisen asumistuen piiriin, yhteisellä vuokrasopimuksella asuvia kämppäkavereita voidaan kohdella yhtenä ruokakuntana.
Kemianopiskelija Juha Välimaalla on yhteinen vuokrasopimus kämppäkaverinsa kanssa. Kun opiskelijat siirtyvät Kelan yleisen asumistuen piiriin, yhteisellä vuokrasopimuksella asuvia kämppäkavereita voidaan kohdella yhtenä ruokakuntana. © Roni Lehti / Lehtikuva

Sukupuolineutraali avioliittolaki astui voimaan keskiviikkona 1. maaliskuuta.

Vaikka avoliiton käsite ei ole virallisesti muuttunut, uuden avioliittolain myötä käsitys parisuhteesta muuttuu laajemminkin.

Kela voi nyt epäillä samassa osoitteessa asuvien olevan avopari, olivat he sitten vastakkaista sukupuolta tai eivät. Mies ja nainen eivät ole enää ainoat oletetut avopuolisot, vaan nyt sitä voivat olla myös mies ja mies tai nainen ja nainen.

Kelaa on kritisoitu jo aiemmin kämppisten ”naittamisesta”. Yhdessä asuvat vastakkaisen sukupuolen edustajat saavat todistella valokuvin ja pohjapiirustuksin, että eivät ole avoliitossa.