Asutko kerrostalossa? Ovessasi on viestintäalan murroksen symboli

PÄÄKIRJOITUS: Suomen Kuvalehden pitää kolahtaa perjantaina.
Kotimaa 10.3.2016 19:30
Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa.
Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa. © Marjo Tynkkynen

Meillä Suomessa on jotakin sellaista, mitä missään muualla ei ole. Ainakin mämmi ja postiluukut kerrostaloasuntojen ovissa.

Mämmi voi hyvin: se ei tarvitse menestyäkseen edes EU:n myöntämää elintarvikkeiden nimisuojaa.

Sen sijaan postiluukuista kerrostalohuoneistojen ovissa on tullut ongelma. Ne ovat muuttuneet yhdeksi viestintäalan murroksen symboleista.

Postilain 43§:ssä nimittäin säädetään, että kerrostalojen asuinhuoneistoihin jaettavat kirjelähetykset on kannettava huoneistokohtaisiin postiluukkuihin.

Suomessa postinjakaja nousee jokaisen kerrostalon jokaiseen asuinkerrokseen, kun muualla maailmassa posti jaetaan rappukäytävien auloissa oleviin lokeroihin. Suomen malli on jakeluyhtiölle hitaampi ja kalliimpi.

 

Voimassa oleva postilaki säädettiin vain viisi vuotta sitten, mutta sen jälkeen digitalisaatio on vähentänyt olennaisesti paperipostin määrää. Viime vuonna jaettava väheni lähes kymmenen prosenttia.

Se tarkoittaa sitä, että yksittäisen lähetyksen jakaminen vain kallistuu.

Tämä muutos on tarkoittanut Postille irtisanomisia, vaikeita neuvotteluita uudesta työehtosopimuksesta, postilakkoja ja takunnutta jakelua.

 

Norminpurku on yksi hallituksen päätavoitteista. Sen osana postialan kilpailu vapautetaan vapusta alkaen. Jatkossa kuka tahansa voi pelkällä ilmoituksella ministeriöön perustaa postia jakavan yrityksen.

Kilpailu avautuu uusille tulijoille, mutta vain Postin velvollisuudeksi jää postimerkillä varustettujen lähetysten jakaminen viitenä päivänä viikossa. Eli kirjeiden ja postikorttien, joita on vuosi vuodelta vähemmän.

Postilain uudistaminen jatkuu tänä vuonna norminpurkamisen hengessä. Lehdenjakelu vaatii viisi- ja sanomalehtien osalta seitsenpäiväistä jakelua. Riittäisikö se, että kirjeitä ja kortteja jaettaisiin kolmena arkipäivänä?

Tanskassa kirjepostin määrä on laskenut 70 prosenttia, ja siellä on siirrytty kolmepäiväiseen jakeluun. Italiassa on lukuisia poikkeuksia viisipäiväiseen jakeluun.

 

Olemme viime kuukausina saaneet poikkeuksellisen paljon reklamaatioita siitä, että Posti ei ole kantanut Suomen Kuvalehteä tilaajalle ilmestymispäivänä. Jopa useita peräkkäisiä lehtiä on jäänyt tulematta ajoissa.

Pahoittelen tätä koko toimituksen puolesta. Tilaajan kannalta keskeistä on, tuleeko lehti ajallaan vai ei, vaikka jakeluvaikeudet kuinka olisivat viestintäalan digitaalista murrosta.

Postista saadun tiedon mukaan uusitun jakelujärjestelmän pitäisi nyt toimia.

Pyydän ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen suomen.kuvalehti@otavamedia.fi mikäli lehti ei perjantaina kolahda postiluukusta. Syy selvitetään.

Painossa tapahtuneen virheen takia tämän viikon lehti myöhästyy tilaajilta. Siksi koko digipalvelumme on avoinna kaikille.

 

Kirjoittaja Ville Pernaa on Suomen Kuvalehden päätoimittaja.