”Asiakas ilahtui ammattitaidosta” – Tulkkikilpailutus suututtaa, huolta työolosuhteista ja sote-asiakkaiden oikeusturvasta

Tulkit kertovat SK:lle kohtaavansa jatkuvasti alalla epäpäteviä työntekijöitä. Tulkkiyhtiön toimitusjohtajan mukaan koulutettuja tulkkeja käytettäisiin, jos heitä olisi riittävästi.
Kotimaa 12.11.2021 11:00
Tulkkipalveluja käytetään viranomaisten kanssa asioidessa. (kuvituskuva) © Markku Ulander/Lehtikuva

Koulutetut tulkit ja alan ammattijärjestöt ovat huolissaan Uudellamaalla käynnissä olevasta tulkkauspalveluiden kilpailutuksesta.

Kyse on Vantaan, Helsingin, Keravan ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) yhteishankinnasta. Lähes 36 miljoonan euron sopimuksen voittaja järjestää jatkossa laajasti alueen asiakastulkkauksia esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollossa. Hankintoja voivat tehdä kaupunkien kaikki toimialat ja liikelaitokset sekä kaikki Hus-konsernin toimijat.

Helsingin ja Vantaan yrittäjien yhdistykset, tulkit, Kieliasiantuntijat ry ja Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ovat vaatineet kilpailutusprosessin keskeyttämistä ja sen uudelleen laatimista. Tarjouksia otetaan vastaan perjantaihin 12. marraskuuta asti.

Tulkkien keskuudessa kritiikkiä herättävät asetetut osaamisvaatimukset ja rajoitukset siihen, mitkä yritykset voivat tosiasiallisesti osallistua kilpailutukseen.