Naiset alkoholisoituvat: ”Vetelin pirtua raakana”

SK:n arkistoista: Miehet juovat edelleen suurimman osan viinasta, mutta naiset valtaavat pikkuhiljaa päihdeklinikat.
Kotimaa 13.7.2014 08:30
© Outi Kainiemi

Ensimmäinen siideri meni käsien vapinan vaimentamiseen. Toisen siiderin kohdalla päivä huipentui, kun teeveestä alkoi Kauniit ja rohkeat. Kolmas, neljäs, viides ja kuudes siideri kuluivat elokuvaa katsellessa – tai ehkä elokuva meni mukavasti siiderin juonnin ohessa. Sitten olikin jo aika mennä nukkumaan, sillä aamulla oli töitä. Seuraavana päivänä töiden jälkeen ensimmäinen siideri meni taas käsien vapinan vaimentamiseen. Ja sitä seuraavana päivänä. Kuten se oli mennyt jo 15 vuotta.

Terveydenhuoltoalalla työskentelevä Hanne alkoi juoda poikaystävänsä kanssa 18-vuotiaana, kotoa muutettuaan. Eikä se juominen ollut mitään tissuttelua vaan humalahakuista alusta alkaen. Hanne ei ymmärtänyt saunaoluita tai ruokaviinejä. Jos hän joi, sitten hän joi eikä tehnyt mitään muuta. Korkeintaan televisio pauhasi taustalla.

Mutta kai nyt aikuinen ihminen saa tehdä mitä huvittaa, varsinkin jos hän hoitaa työnsä ja maksaa laskunsa. Ja Hannehan hoiti kaiken, säntillisesti. Se oli oikeutus jatkaa juomista. Juominen oli vähän niin kuin hänen juttunsa.