Arvonlisäveron korotus: tilattavien paikallislehtien asema muuttuu tukalaksi

Facebook
Teksti
Pekka Anttila
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Lehtien toimituksissa on edessä irtisanomisia, jos kustantajat eivät siirrä arvonlisäveron korotusta suoraan tilaushintoihin. Kuvassa STT-Lehtikuvan toimitus Helsingissä 13.4. 2011. Kuva Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva.


Hallitusohjelman tavoite ryhtyä perimään sanoma- ja aikakausilehtien tilausmaksuista yhdeksän prosentin arvonlisäveroa ravistelee koko lehtikenttää. Asiasta on huolissaan myös Itä-Häme-lehden päätoimittaja Jari Niemi. Hän on paikallislehtien Päätoimittajayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja.

“Kaikenlaisia uhkakuvia on nyt ilmassa. Asioihin on yritetty vaikuttaa, mutta toistaiseksi se ei näytä onnistuneen”, Niemi sanoo.

Tukalimmassa asemassa ovat pienet tilattavat paikallislehdet, jotka ovat esimerkiksi kotiseutuyhdistysten tai urheiluseurojen ylläpitämiä.

Jari Niemi ei kuitenkaan usko, että paikallislehtien koko olemassaolo olisi veronkorotuksen vuoksi uhattuna. Tilaushinnat ovat varsin alhaisia: suurin osa lehtien vuositilauksista asettuu 40 ja 80 euron välille.

“En oikein osaa kuvitella, että tilauksia peruttaisiin merkittävästi sen vuoksi, että vaikkapa 60 euron vuositilaushinta nousee kuudella eurolla”, Heinolassa ilmestyvän Itä-Hämeen päätoimittaja Niemi sanoo.

Eräs paikallislehti teetti selvityksen, jossa lukijoilta kysyttiin lehden vuositilaushintaa. Suuri osa lukijoista arveli alle sadan euron hintaisen tilauksen maksavan selvästi yli sata euroa.

“Ihmiset eivät tienneet lehden todellista hintaa, mutta lehteä pidettiin niin tärkeänä, että se tilataan joka tapauksessa.”

Asiat selviksi torilla

Hintaa tärkeämpänä asiana Jari Niemi pitääkin ihmisten tarvetta lukea paikallisia uutisia. Jos asukkaat haluavat pysyä perillä paikkakuntansa tapahtumista, he eivät tule toimeen ilman paikallislehteä.

“Me olemme nyt kesän aikana järjestäneet pari toritapahtumaa ja asia on käynyt siellä hyvin selväksi. Eivät mitkään netit, twitterit ja facebookit korvaa sitä työtä mitä me teemme”, Niemi painottaa.

Itä-Hämeen lukijapeitto Heinolassa on 87 prosenttia.

Paikallislehdet jakautuvat lähinnä kolmeen luokkaan. Alma Median kaltaiset suuret konsernit omistavat suurimman osan paikallislehtiyhtiöistä.

Osa paikallisista lehdistä taas toimii tiiviisti omistajien lehtitalojen yhteydessä. Tällainen on esimerkiksi Itä-Häme, joka on osa Esan Kirjapaino Oy:tä ja sen ainoa tilattava paikallislehti. Yhtiön päälehti on Lahdessa ilmestyvä Etelä-Suomen Sanomat.

Pieni vähemmistö paikallislehdistä on kotiseutuyhdistysten ja urheiluseurojen kustantamia. Niiden osuus on noin 10-15 prosentin luokkaa.

Tilattavia paikallislehtiä on Suomessa alle 150. Tarkkaa lukua on vaikea määritellä, sillä kaikki lehdet eivät kuulu Sanomalehtien liittoon.

Kuusi kertaa viikossa ilmestyvän Itä-Hämeen vuositilaushinta on 171 euroa ja levikki 10 719. Niemen mukaan arvonlisäveron korotuksen siirtämisestä suoraan tilaushintoihin ei ole tehty päätöksiä.

“Jonkin verran se varmasti levikkiä rappaisi. Mutta me luotamme, että tähän asiaan on saatavissa muutos. Tämä ei ollut loppuun asti harkittu juttu”, Niemi sanoo.

Aiheesta lisää
JSN:n Risto Uimonen: hallitus heikentää lehtien asemaa (Suomenkuvalehti.fi 22.6.2011)