Armeijan viestivälinekaupat johtivat poliisitutkintaan

Kotimaa 16.2.2011 10:07

Pääesikunnan tutkintaosasto on siirtänyt Helsingin poliisille puolustusvoimien laajaa viestivälinehankintaan liittyvien mahdollisten väärinkäytöksien tutkimuksen.

Paaesikunta Viestivälinehankinta on siirtynyt poliisin tutkittavaksi. Kuvassa ilmavalvonnan viestikeskus harjoittelee Taipalsaarella 2008. Kuva Lisa Hentunen / Puolustusvoimat

Suomen Kuvalehti uutisoi miljoonaluokkaan nousevan viestilaitehankinnan epäselvyyksistä vuosi sitten. Tapaus oli tuolloin Pääesikunnan oman sisäisen selvityksen alla. Puolustusministeri Jyri Häkämies (kok) kuuli tosin asiasta talon ulkopuolelta.

”Asian laajuuden vuoksi siirsimme tapauksen selvityksen poliisille”, kertoo pääesikunnan tutkintaosaston sotilaslakimies Heikki Kohijoki. ”On myös parempi, että asiaan paneutuu täysin ulkopuolinen taho.”

Puolustusministeri Häkämies on ratkaisuun tyytyväinen. ”On tärkeää, että tämä asia selvitetään nyt pohjamutia myöten.”

Hankinnassa on kyse viestilaitejärjestelmästä, jonka avulla liikkuvat joukko-osastot voisivat liittyä kiinteisiin viestiverkkoihin. Hankintaprosessi käynnistyi jo vuosituhannen vaihteessa. Toimittajana on ollut sveitsiläinen Ascom-yhtiö.

Hankalan ja teknisen järjestelmän hankinta ja sovittaminen puolustusvoimien järjestelmiin osoittautui alun alkaen erittäin vaikeaksi prosessiksi. Jossakin vaiheessa puolustusvoimien käyttämä asiantuntija jopa esitti koko hankkeesta luopumista. Se kuitenkin pidettiin sitkeästi hengissä, ja valtion varoja on jo palanut satoja tuhansia euroja. Loppulaskun pelätään nousevan jopa kolmeen miljoonaan euroon.

Puolustusvoimien on lisäksi ollut erittäin vaikea päästä eroon alkuperäisestä sopimuksesta. SK:n tietojen mukaan Ascom olisi jopa uhannut oikeustoimilla, mikäli sopimus irtisanotaan yksipuolisesti.

SK:n tietojen mukaan kallista hankintaprosessia olisivat puolustusvoimien sisällä pitäneet vireillä muutamat korkea-arvoiset upseerit ja evp. upseerit, joilla on paitsi yhteinen kadettitausta myös yhteyksiä laitetoimittajaan.

Aiheesta lisää
Miljoonafiasko pääesikunnassa: Sekavat välinehankinnat poikivat sisäisen tutkimuksen (Suomenkuvalehti.fi 22.4 2010)