Armahduksia varakkaille: Verohallinto on jo vuosia jakanut syytesuojaa Sveitsiin rahojaan piilottaneille

Kansanedustajat kinaavat, suosiiko hallitus veronkiertäjiä uudella lailla. Käytännössä ”tehokas katuminen” on jo voimassa.
Kotimaa 17.11.2017 07:26
Verohallinnon pitkä linja ei suuremmin ole vaihdellut, oli valvova valtiovarainministeri sitten Antti Rinne (sd), Alexander Stubb (kok) tai Petteri Orpo (kok).
Verohallinnon pitkä linja ei suuremmin ole vaihdellut, oli valvova valtiovarainministeri sitten Antti Rinne (sd), Alexander Stubb (kok) tai Petteri Orpo (kok). © Kuvankäsittely: Mika Soikkeli Kuvat: Markku Ulander / LK, Antti Aimo-Koivisto / LK

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaostossa kiistellään siitä, onko hallitus ujuttamassa verorikollisten tehokkaan katumisen pykälää lainsäädäntöön. Tehokkaan katumisen lailla tarkoitetaan vuonna 2015 kaatunutta lakiesitystä, jolla verorikokset olisi saanut anteeksi ilmoittamalla salatut tulot itse ja maksamalla pienet veronkorotukset.

Talousrikoksiin erikoistunut valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta kävi lokakuun lopulla verojaoston kuultavana lähes 350-sivuisesta lakiesityksestä, johon hänen mukaansa näyttää olevan kätkettynä tehokkaan katumisen malli.

Verojaoston jäsen Timo Harakka (sd) tarttui Sahavirran lausuntoon ja tivasi muutamaa päivää myöhemmin kyselytunnilla valtiovarainministeri Petteri Orpolta (kok), miksi hallitus on ajamassa lakiin ”armahduspykälää” veronkiertäjille.