Apteekkariliitto: Itsehoitolääkkeet pidettävä apteekeissa

Kotimaa 3.4.2011 07:01

Ilkka OksalaKuluttajaliitto vaatii reseptivapaiden lääkkeiden myynnin vapauttamista. Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja Ilkka Oksala, miksi liittonne vastustaa sitä, että niin kutsuttujen itsehoitolääkkeiden myynti sallittaisiin myös päivittäistavaraliikkeissä?

”Suhtaudumme siihen erittäin kielteisesti, koska se heikentäisi asiakkaiden lääketurvallisuutta.”

Miksi se vaarantaisi lääketurvallisuutta?

”Myös itsehoitolääkkeet ovat lääkkeitä. Vaikka niillä on myönteisiä vaikutuksia, niillä voi olla myös haittavaikutuksia. Joskus asiakkaat hoitavat itsehoitolääkkeillä sairauden oireita, kun pitäisi puuttua itse sairauteen. Silloin on viisasta keskustella terveydenhuollon asiantuntijan, tässä tapauksessa farmaseutin kanssa, olisiko asiakkaan syytä mennä lääkärille tai muuttaa elämäntapojaan.”

Voitaisiinhan määrätä lailla, että myös päivittäistavaraliikkeissä käytävää lääkekauppaa saisivat hoitaa vain proviisorit ja farmaseutit.

”Jos itsehoitolääkkeiden jakelu siirrettäisiin muualle kuin apteekkeihin, se vaarantaisi myös reseptilääkkeiden toimittamisesta vastaavan maanlaajuisen apteekkiverkoston. Mitä pienempi apteekki, sitä suurempi merkitys lääkkeiden myynnillä on sen talouteen. Itsehoitolääkkeiden myynnin siirtäminen päivittäistavaraliikkeisiin uhkaisi johtaa haja-asutusalueiden apteekkien lakkauttamisiin. Yhtään kyläkauppaa se ei kuitenkaan pelastaisi.”

Kuinka suuri osa apteekkien liikevaihdosta muodostuu reseptivapaiden lääkkeiden myynnistä?

”Itsehoitolääkkeiden osuus apteekkien liikevaihdosta oli viime vuonna 13 prosenttia, 289 miljoonaa euroa. Olennaista on kuitenkin se, ettei apteekkien päätarkoitus ole lääkkeiden myynnin maksimointi. Apteekkijärjestelmässämme yhdistyvät sekä taloudellinen että ammatillinen vastuu.”

”Apteekeissa varoitetaan lääkkeiden käytön riskeistä. Suomen Apteekkariliitto teetti viime vuonna PricewaterhouseCoopersilla tutkimuksen, jonka mukaan apteekkien maksuttomien neuvontapalveluiden arvo suomalaiselle yhteiskunnalle on 440 miljoonaa euroa.”

Mitä sanotte siitä, että Päivittäistavarakauppayhdistyksen Capgeminiltä tilaaman tutkimuksen mukaan suomalaiset apteekkarit saavat katetta 100 miljoonaa euroa enemmän kuin ruotsalaiset kollegansa?

”En pysty kommentoimaan sitä tutkimusta ollenkaan. Tutkimusta ei ole pyynnöistäni huolimatta toimitettu minulle. Koska olen pelkästään lehtitietojen varassa, en siis pysty ottamaan kantaa yksityiskohtiin.”

Eikö ole kansalaisjärjelläkin pääteltävissä, että kaupan vapauttaminen alentaisi reseptivapaiden lääkkeiden hintoja?

”Ruotsissa näin ei ainakaan käynyt. Siellä tehtyjen selvitysten mukaan itsehoitolääkkeiden hinnat eivät alentuneet, vaikka niiden myynti myös vähittäiskaupasta sallittiin. EU:n komission tutkimuksen mukaan Suomessa itsehoitolääkkeiden hinnat ovat keskimääräistä alemmat.”

Olette tunnettu kokoomusvaikuttaja. Eikö kilpailun vapauttaminen sopisi mainiosti kokoomuslaiseen arvomaailmaan?

”En ota nyt kantaa kokoomuksen puolesta, vaan edustan Suomen Apteekkariliittoa.”

Kuva Petri Kaipiainen.