Analyysi: Näin Niinistö haluaa muovata Suomen suhdetta Venäjään

Ilkka Herlin
Teksti
Susanna Niinivaara
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Presidentti Sauli Niinistön tämän viikon Moskovan-vierailulla tuli entistä vahvemmin ilmi se, että Niinistö haluaa muovata Suomen suhdetta Venäjään vahvasti taloudeksi ja liike-elämäksi.

Talous oli tärkein keskustelunaihe Pietarissa viime kesänä, kun Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat ensimmäisen kerran. Sama toistui tällä viikolla Moskovassa.

Talous ja liike-elämä olivat lähes ainoat aiheet, joista Niinistö ja Putin keskustelivat tavatessaan tiistaina. Muut aiheet ohitettiin lyhyesti. Elinkeinoelämän merkitystä korosti Niinistön mukana olleet yritysjohtajat.

Presidenttien kahdenvälinen keskustelu jatkui lounaalla, johon Suomesta osallistuivat myös Outokummun hallituksen tuleva puheenjohtaja Jorma Ollila, Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtaja Ilpo Kokkila, Cargotekin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin, VR-yhtymän toimitusjohtaja Mikael Aro, Aker-Arcticin toimitusjohtaja Mikko Niini sekä YIT:n toimitusjohtaja Juhani Pitkäkoski. Niinistö kutsuu mukana olevia elinkeinoelämän edustajia “kapteeneiksi”.

Niinistö perustelee linjaustaan sillä, että Putin haluaa rakentaa taloussuhteita Suomen kanssa. Tämä ei ole uutta. Putin on jo vuosia houkutellut niin suomalaisia kuin muitakin ulkomaisia yrityksiä investoimaan Venäjälle, ja siinä onnistunutkin. Putinin tapana on aloittaa tapaaminen Suomen presidentin kanssa kehumalla maiden välistä kauppaa.

“Minun tehtäväni ymmärtääkseni on tarjota suomalaiselle elinkeinoelämälle mahdollisuus käydä näitä keskusteluja sekä kollegoidensa että presidentti Putinin kanssa. Vastavuoroisesti meidän on toimittava samalla tavalla. Jos vastavierailulle halutaan tuoda teollisia kapteeneja niin siitä vaan”, Niinistö sanoi.

“Valitettavasti presidentin toimivalta ei meillä ole ihan samanlainen oikaista mutkia [kuin Venäjällä]”, Niinistö vitsaili.

Putin on tulossa Suomeen vierailulle ensi kesäkuun loppupuolella.

Niinistön mukaan lounastapaamisessa tuli esille “pieniä esimerkkejä” siitä, miten suomalaisyritysten ongelmia oli pystytty Venäjällä poistamaan, kun yritykset olivat ne tuoneet avoimesti esille. Niinistö ei tarkentanut, millaisia ongelmia hän tarkoitti. Niinistön mukaan nyt keskusteluissa kirjattiin muistiin uusia ongelmia. “Täällä pyritään turhia mutkia oikomaan. Ennuste on hyvä”, Niinistö sanoi.

Niinistö itse haluaa houkutella venäläisiä yrityksiä investoimaan Suomeen. Venäläisen elinkeinoelämän edustajista Niinistö tapasi Severstalin johtajan Aleksei Mordashovin. “Hänen mielestään Suomi on ihanteellinen investointikohde. Inhimillistä kykyä on paljon”, Niinistö kertoi tapaamisesta. Matkan aikana mitään suoraa lupausta investoinneista Suomeen presidentti ei saanut.

Keskustelu myös Medvedevin kanssa

Putin palasi presidentiksi viime vuonna, mutta hänen suosionsa ei ole noussut samanlaiseksi kuin se oli hänen edellisellä presidenttikaudellaan. Samaan aikaan Putinin paluun kanssa nykyisten vallanpitäjien vastainen oppositio on vahvistunut, mikä on näkynyt esimerkiksi katumielenosoituksina etenkin Moskovassa. Selkää yhtenäistä haastajaa oppositiosta ei Putinille ole, mutta Putinin vastainen vastarinta ei myöskään näytä kokonaan laantuvan.

Venäjän kansalaisyhteiskunnasta Niinistö kertoi jutelleensa maanantaina pitkään pääministeri Dmitri Medvedevin kanssa. Niinistö oli hyvin niukkasanainen keskustelun sisällöstä, mikä oli yllättävää.

“Halusin ottaa hänen kanssaan puheeksi kansalaisyhteiskunnan, sen olemuksen tänä päivänä ja miten hän näkee sen tulevaisuudessa. Hän ymmärsi kysymyksen niin kuin se oli tarkoitettukin: hyvin laajasti eli myös demokratian kehityksen kannalta. Mutta kovin paljoa en lähde mielelläni siteeraamaan näitä kahde välisiä keskusteluja”, Niinistö sanoi eikä jatkanut.

Niinistö ei ottanut kansalaisyhteiskuntaa esille Putinin kanssa.

“Valitettavasti aiheita on niin paljon ja joudumme jakamaan niitä. Käytettävissä olevan kokonaisajan puitteissa ei ollut mitään syytä toistaa näkemyksiä”, Niinistö sanoi.

Sen sijaan varsinkin Venäjällä esille nousseet venäläistaustaisten lasten huostaanotot Suomessa Niinistö nosti itse lyhyesti esille, kun kumpikaan isännistä ei sitä tehnyt. Niinistö totesi Putinille olevansa vakuuttunut siitä, että “venäläisiä lapsia ei kohdella Suomessa mitenkään toisella tavoin kuin suomalaisia”. Putin ei ollut kommentoinut aihetta mitenkään.

Niinistö oli myös todennut, että Euroopan neuvosto on asettanut venäläisten pyynnöstä työryhmän selvittämään sosiaaliviranomaisten toimia huostaanotoissa. Tätäkään teemaa Putin ei ollut kommentoinut.

Yleensä presidentit tavatessaan keskustelevat myös kansainvälisistä asioista, nyt ei. Niinistön mukaan kuitenkin hieman pohdittiin sitä, miten kansainvälisen politiikan painopisteet muuttuvat. Hän ei halunnut tätäkään keskustelua avata.

“Jätän siteeraamatta, mielelläni myöskin itseäni”, Niinistö naurahti.

Lehdistötilaisuudessa Niinistöä pyydettiin kuvailemaan Putinia henkilönä ja presidenttinä. Tästä Niinistö ei innostunut.

“Hän [Putin] on todellakin äärettömän kiinnostunut taloudesta. Hyvin selvillä yksityiskohtia myöden. Jättäisin henkilöön menevät arviot esittämättä. Totean vaan, että [- -] vastaanotto erittäin ystävällistä”, Niinistö sanoi.

Keskiviikkoaamuna Niinistö on oppositioon myötämielisesti suhtautuvan radioasema Eho Moskvyn haastateltavana. Sitten presidentti palaa Suomeen.