Altian maine meni, pääjohtajalle potkut

Kotimaa 31.5.2007 07:43

Valtion viinatehdas Altian tuhriintunut maine koitui pääjohtaja Leena Saarisen kohtaloksi. Yhtiön hallitus erotti hänet sen jälkeen, kun maan hallituksen sisäpiiri oli todennut tehtävän hoitamisen edellytysten kadonneen.

Altia Oy:n pääjohtaja Leena Saarinen ilmoitti eroavansa tehtävästään, koska Ilmajoen Koskenkorvalle suunniteltu biopolttoainetehdas kariutui. Suomen Kuvalehden Altian hallituksen jäseniltä, kauppa- ja teollisuusministeriöstä, valtionyhtiöiden omistajaohjausyksiköstä ja maan hallituksesta saamien tietojen mukaan kyse oli erottamisesta, johon vaikuttivat Altian julkisen kuvan dramaattinen heikentyminen ja pääjohtajan kyky hallita tilannetta.

Tämä tarkoittaa vakavaa luottamuspulaa yhtiön hallituksen ja pääjohtajan välillä.

Altian hallitus joutui puheenjohtajansa, professori Jarmo Leppiniemen johdolla tarkastelemaan Saarisen asemaa kokonaisuutena eikä vain etanolitehtaan näkökulmasta. Syksyllä 2006 Altia ilmoitti rakentavansa 50 miljoonalla eurolla uuden etanolitehtaan Koskenkorvalle ja myyvänsä koko tuotannon Nesteelle bensiinin lisäaineeksi.

Hanke oli osa pääministeri Matti Vanhasen (kesk) ensimmäisen hallituksen tavoitetta korvata osa liikennepolttoaineista uusiutuvilla raaka-aineilla. Koskenkorvan laitos olisi käyttänyt neljänneksen Suomen koko ohrasadosta ja viljelijät olisivat saaneet energiakäyttöön tuottamastaan ohrasta merkittävän lisätuen.

Etanolin valmistuksen sivutuotteena syntyy suuri määrä ohravalkuaista, jota käytetään sian-, naudan- ja siipikarjan rehuna. Altia oli päättänyt myydä koko rehumäärän yksinoikeudella Suomen suurimmalle lihanjalostajalle Atria Oyj:lle. Muut lihanjalostajat kantelivat kaupasta kilpailuvirastolle, joka kuitenkin viime keskiviikkona totesi kaupan olevan kilpailulakien mukaisen.

Altian hallituksessa ja yhtiötä valvovassa kauppa- ja teollisuusministeriössä kuitenkin katsottiin, että yksinmyyntisopimuksen luonne pilasi Altian maineen, varsinkin kun Leena Saarinen oli Atrian hallituksen jäsen. Tätä pidettiin harkitsemattomana ja Altian riippumattomuutta vähentävänä tekijänä.

Tosiasiallisen erottamisen vaakakuppiin kerättiin kaikki julkisuudessa olleet rasitteet. Viime vuonna tuotevalvontakeskus käynnisti selvitykset, kun se katsoi Altian tuovan laittomasti viinejä maahan. Altia Eesti AS myi viinejä suoraan Tallinnan varastosta suomalaisille yrityksille. Hinnat olivat Alkoa edullisemmat. Suurta kohua aiheuttaneen tuonnin liikevaihto jäi kuitenkin vaivaiseen 80 000 euroon. Viime huhtikuussa Altia myi Rajamäellä valmistettavat kotitalous- ja teollisuusetikat Berner Oy:lle. Niiden myyntiä ja markkinointia pitkään hoitanut Transmeri Oy ei saanut tehdä edes tarjousta. Berner ja Transmeri ovat teknokemian kilpailijoita.

Menettelytavat nostattivat korkeat laineet Altian hallituksessa, jonka jäsen Satu Heikintalo erosi keskiviikkona. Syyksi hän ilmoitti, ettei yhtiössä ollut noudatettu hyvän hallintotapaa. Koskenkorvan tehtaan epärealistiset rakennuskustannukset olivat viimeinen pisara. Saarinen oli itse jo erottanut kustannuslaskelmista vastanneen varatoimitusjohtajan Teuvo Pollarin. Tämä olisi jättänyt yhtiön ilman Saarisen eroa. Kauppa- ja teollisuusministeriön lähteen mukaan tehtaan ”laskelmat olivat ylioptimistiset ja perustuivat liiaksi oletuksiin”.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk) hermostui etanolitehtaan äkkinäisestä kuoppaamisesta ja vaati Altialta täyttä selontekoa ja vastuunkantoa. Näissä olosuhteissa ministeriössä ja valtionyhtiöiden omistajaohjausyksikössä päädyttiin pääjohtajan tosiasialliseen erottamiseen.

Kaikki Suomen Kuvalehden haastattelemat Altia-asiantuntijat ja päätöksentekijät korostivat, että Saarinen on hoitanut hyvin Altian liiketoimintaa. Julkisuuteen välittyivät kuitenkin vain ikävät asiat ja uhkana oli Altian maineen romahtaminen lähitulevaisuudessa.

Teksti A.-P. Pietilä

Rehukauppa kaatoi Altian etanolitehtaan (SK 18/2007)