Alastonkuvista ammatti – Tunnetut suomalaiset paljaimmillaan

Paljas pinta myy, mutta alastomuus voi olla myös esteettistä, sanoo valokuvaaja Marika Kiviharju.

valokuvaus
Teksti
Markus Ånäs
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Valokuvaaja Marika Kiviharjulta oli tilattu alkuvuodesta 2015 Iltalehteen kuvat lasta odottavasta glamourmalli Marianne Kalliosta. Ajatuksena oli tehdä kotimaiset versiot Vanity Fairissa aikoinaan julkaistuista, näyttelijä Demi Mooren raskausajan kohukuvista. Tulos oli hyvä ja lukijoita riitti  – jutusta tuli välittömästi Iltalehden nettisivujen luetuin. Mutta niinpä siitä tuli myös kommentoiduin.

”Sain paljon negatiivista palautetta. Tuli selväksi, että nainen halutaan nähdä eroottisena katseen kohteena. Tai äitinä. Eikä niitä sovi sekoittaa”, Marika Kiviharju kertoo Helsingin uudistuneessa Päivälehden museossa.

Median tabuja käsittelevä, keltaisena hohtava installaatio-nurkkaus esittelee väkivaltaisimmat elokuvat sekä alkoholinhuuruisimmat ja tupakansavuisimmat mainokset. Mutta myös iltatytöt ja muut alastomat vartalot, joilla on ollut keskeinen rooli lehtien sisällöissä. Niillä katveessa olevilla, mutta levikin kannalta keskeisillä takasivuilla.

”On selvä, että paljas pinta myy, edelleen. Kun katsoo listaa iltapäivälehtien nettisivujen luetuimmista jutuista, useimmin otsikoissa on alastomuuteen viittaavia sanoja”, Kiviharju pohtii. ”Mutta jos tabulla tarkoitetaan jotain sellaista, joka on marginaalissa piilossa, alastomuus ei ole sitä  – paljasta pintaa on nähtävillä koko ajan enemmän ja sitä hyödynnetään kaupallisesti koko ajan enemmän.”

 

Viime vuonna Kiviharju sai valmiiksi Alaston totuus -valokuvakirjan, jossa hän ikuisti tunnettuja suomalaisia paljaimmillaan. Mukana olivat muun muassa Antti Reini, Helena Lindgren, Teuvo Loman, Tiina Jylhä, Remu Aaltonen, Wallu Valpio ja Jörn Donner.

”Haluan ottaa rohkeita kuvia. Projekti käynnistyi vuonna 2014 näyttelyllä, jossa esittelin kuviani alastomista ihmisistä. Olimme miettineet pr-avustajani Wille Wileniuksen kanssa, miten saamme uralleni lisää nostetta. Vastaus oli yksinkertainen: tunnetut ihmiset kiinnostavat mediaa. Ja kun tieto projektin jatkumisesta kirjana levisi, iltapäivälehdet huusivat kilpaa kuvia ennakkoon julkaistavaksi.”

Kiviharju on tehnyt paljaan pinnan ikuistamisesta itselleen ammatin. Asiakkaita on ollut juorulehdistä molempiin iltapäivälehtiin, mutta myös esimerkiksi Helsingin Sanomat ja Kauppalehti ovat tilanneet kuvia.

Päivälehden museossa Kiviharjulta on esillä Kauppalehden edesmenneeseen Pressoon kuvattuja muotikuvia. Mallit poseerasivat pelkkiin alusvaatteisiin pukeutuneina kaupungilla. ”Hauska sattuma oli, kun yksi kuvattava tyttö näki Matti Vanhasen Eduskuntatalon rappusilla. Olimme juuri ottaneet kuvat ja hän huikkasi: ’Matti!’ Vanhanen tuli paikalle ja poseerasi naisen kainalossa. Kuva ei ollut tuolloin mukana kuvasalkussa, mutta nyt näyttelyssä se vihdoin julkaistaan.”

 

Kiviharjulta kysytään usein, mikä on taidekuvan ja pornokuvan ero.

”Ihminen on alastomana aina samanlainen. Ero tulee usein todeksi vasta ympäristöstä, jossa kuva julkaistaan. Miestenlehdissä kuvan pitää kiihottaa, kirjaani kuvasin taas puhtaita taidekuvia, joiden arvo on esteettinen.”

Nyt Kiviharjun yksi keskeisistä työllistäjistä on oma Pinup Studio, jossa hän kuvaa alasti tai vähissä, burleskityyppisissä vaatteissa naisia, pariskuntia tai vaikkapa polttariporukoita.

Onko yksityisistä alastonkuvista tulossa suorastaan buumi, vastaava, jonka Kjell Westö on dramatisoinut Missä kuljimme kerran -kirjaansa 1900-luvun alkuun? Kiviharju kertoo, että ainakin asiakasmäärät ovat koko ajan kasvussa, jos nyt eivät kuitenkaan buumiksi asti.

”Naiset haluavat kuvauttaa itsensä, kun he ovat vielä timmissä kunnossa. Rakastuneet pariskunnat hakevat yhteistä elämystä. Ja monet vedostavat kuvan isona tauluna makuuhuoneen seinälle.”

Itse Kiviharju ei riisuudu kuviin. ”Ruotsin televisio haastatteli minua ja heille sanoin, että en koskaan. Mutta poikakaverille olen kyllä salaa ottanut muutaman alastonkuvan!”

Kiviharjua pyydettiin riisuutumaan myös Suomen Kuvalehdelle. Hän suostui.

Marika Kiviharju on kuvannut alastomia ihmisiä monenlaisiin lehtiin.
Marika Kiviharju on kuvannut alastomia ihmisiä monenlaisiin lehtiin. Kuva Petri Kaipiainen © Petri Kaipiainen

Tabut, sananvapaus ja sensuuri Päivälehden museossa Helsingissä, Ludviginkatu 2–4.

Marika Kiviharju: Alaston totuus. 116 s. Minerva 2015.