Akavan puheenjohtajapeli: Kestääkö Fjäderin johto?

Kotimaa 20.5.2011 06:13

Korkeasti koulutettujen palkansaajien keskusjärjestön Akavan puheenjohtajakisa on kovaa vauhtia huipentumassa.

Ehdokkaat: Sture Fjäder (vas.), Minna Helle, Heikki Kauppi, Salla Luomanmäki ja Heikki Pälve (oik.) paneelikeskustelussa Helsingissä 10. toukokuuta 2011. Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva.

Akavaa vuodesta 2007 johtanut Matti Viljanen jää pois tehtävästä, ja seuraaja valitaan ensi keskiviikkona pidettävässä liittokokouksessa.

Etukäteen suurin ennakkosuosikki on Suomen Ekonomiliiton edunvalvontajohtaja Sture Fjäder, 53. Hänen mahdollisuutensa paranivat ratkaisevasti, kun Akavan suurin liitto, Opetusalan ammattijärjestö OAJ asettui huhtikuussa hänen taakseen. Fjäderin puolesta ovat ottaneet kantaa myös sosiaalialan korkeakoulutettujen Talentia sekä tietenkin hänen oma liittonsa.

Viikkoa ennen h-hetkeä häneltä puuttui kuitenkin vielä noin 50 ääntä, että voitto olisi varma. Vaalissa on jaossa kaikkiaan 792 ääntä, ja valituksi tulemiseen tarvitaan siis 397.

OAJ:ssä puheenjohtaja on perinteisesti valvonut rautaisella otteella, että järjestön edustajat äänestävät kokouksessa yhteisesti sovitun päätöksen mukaisesti. Nyt kokouksen alla on kuitenkin liikkunut huhuja, että opettajien rintama ei olisi välttämättä aivan yhtenäinen. OAJ:tä johtaa nyt liittokokouksessa ensimmäistä kertaa Olli Luukkainen, jota ei pidetä aivan edeltäjänsä Erkki Kangasniemen veroisena kurinpitäjänä.

Tiettävästi OAJ:n sisällä on ollut kannatusta muillakin kuin Fjäderillä. Järjestön kannanottoa edelsi perusteellinen keskustelu, jossa oli toisena vahvana nimenä esillä Akavan edunvalvontajohtaja Minna Helle, 38. Monet arvioivat, että hänen johdollaan Akavan olisi helpompi parantaa julkista kuvaansa, mutta lopulta Fjäderin pitkä neuvottelukokemus, johtamistaidot ja yhteiskuntasuhteet painoivat enemmän.

Todennäköisesti OAJ:n ryhmä pysyy kuitenkin tälläkin kertaa yhtenäisenä. Järjestössä on vahva perinne, ettei tällaisissa asioissa lähdetä sooloilemaan, ja kokousedustajiksi on valikoitunut pitkän linjan ay-aktiiveja, jotka ovat sisäistäneet OAJ-kulttuurin viimeisen päälle.

Helteen ja Fjäderin lisäksi ehdokkaina ovat Tekniikan Akateemisten liiton toiminnanjohtaja Heikki Kauppi, 56, Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki, 47, ja Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve, 56. Muut ehdokkaat ovat alustavasti keskustelleet voimien yhdistämisestä, mutta mitään päätöksiä ei vielä ole syntynyt. Ajatusta ei ole kuitenkaan haudattu, ja seuraavan kerran haastajat tapaavat jo tänään kymmeneltä.

Ehdokkaista Fjäder, Kauppi ja Pälve ovat kokoomuslaisia, kun sen sijaan Helteellä ja Luomanmäellä ei ole minkään puolueen jäsenkirjaa. Puoluekanta ei ole kuitenkaan Akavassa niin ratkaiseva kuin muualla ay-liikkeessä. Esimerkiksi Fjäderin keskeinen tukimies Tage Lindberg kuuluu demarien tärkeimpiin taustavaikuttajiin.