Ajo-ohjeet paratiisiin, jossa syntyy uudestaan

Kesämatkalla: Veittijärven savusaunassa löydytkin luodaan.
Kotimaa 25.6.2015 18:30

Löyly odottaa. © Petri Pöntinen

KESÄMATKALLA – Onko pää sekaisin Särkänniemen hulinasta? Jalat muussina Tampereen nähtävyyksistä? Odottaako hotellissa se onneton grilli, sähkösauna?

Jos on perjantai tai lauantai, lomapäivä kannattaa päättää rentouttavaan, kaikille avoimeen savusaunaan.

Löytää toki Tampereeltakin kelpoja löylyjä.

Pispalan Rajaportti on klassikko, yleinen sauna yli sadan vuoden takaa. Näsijärven rannalla on kaksi avantouimarien tukikohtaa, Rauhaniemi ja Kaupinoja. Kuumia lauteita, kiihkeää puheensorinaa ja vilvoittavaa vettä.

Mutta jos jaksat ajaa autolla parikymmentä minuuttia, pääset paratiisin.

Ylöjärvi_Veittijärvi_Savusauna_Kesamatkalla_002

Ota suunta kolmostielle kohti Vaasaa. Ylöjärven kohdalla suunta vanhalle Kuruntielle, ajaa reilut kolme kilometriä, niin näet jo Ylöjärven avantouimarit-kyltin tien poskessa.

Käänny vasemmalle. Älä pelästy rakennustyömaata. Naapurustoon nousee kalliita kivitaloja. Saatat ihmetellä, missä se sauna on. Se on ruma ruskea rakennus, mutta älä anna ulkonäön pettää, vaan pysäköi muiden autojen viereen.

Kassapoika tai -tyttö rahastaa kahdeksan euroa, lapsilta kolme ja puoli. Halpaa hupia huvipuiston rinnalla.

Rannassa on pieni soma Veittijärvi, laiturilla penkkejä, joihin ilta-aurinko paistaa.

Naisilla ja miehillä on omat pukuhuoneensa. Miesten tila oli aiemmin postimerkin kokoinen, mutta laajennuksen jälkeen mahtuu vaikka komppania saunomaan.

Varustus: tossut ja myssy suositeltavat nautinnon takaamiseksi.

Kuistilla on grilli, täällä sitä ei käytetä saunomiseen vaan makkaroiden lämmitykseen. Joten huikoeväät matkaan.

Ylöjärvi_Veittijärvi_Savusauna_Kesamatkalla_001

Saunoja on kaksi, savullinen ja tavallinen – vaikka ei sekään niin tavallinen ole, vaan kahden kiukaan, kertalämmitteisen ja jatkuvalämmitteisen yhdistelmä. Kipakat ja pehmeät samassa paketissa.

Jos olet onnekas, saatat illansuussa päästä istumaan yksin savusaunan hämärään rauhaan.

Avantouimarit, vakioasiakkaat, ovat kesäisin mökeillään.

Muista savusaunassa kolme asiaa.

Löylynheittäjän paikka nurkassa on vähiten kuuma. Kysy siis aina, sopiiko luoda lisää löylyä. Se on se kolmas pointti: savusaunassa vettä luodaan, lirutetaan yhteen kohtaan, jolloin massiivinen kiuas luovuttaa lämpönsä hitaasti saunojalle. Veden heittäjä vain viilentää pintakivet.

Yksi varoitus: savusauna saattaa olla kuuma, säästä ja lämmittäjästä riippuen. Saunan ulkopuolella on puisia pyllynaluksia vapaaseen käyttöön.

Varaa vähintään tunti aikaa, mieluiten kaksi. Silloin huomaat syntyneesi uudestaan.

 

Veittijärven savusauna, osoite Peukaloniementie 5, 33480 Ylöjärvi. Auki perjantaisin klo 15-20, lauantaisin klo 14-20. Tavallinen sauna auki myös keskiviikkoisin klo 16-21. Porukka voi vuokrata sadalla eurolla saunat yleisen sauna-ajan loputtua. Lisätietoja www.ylojarvenavantouimarit.fi.