100 vuotta Suomen Kuvalehteä Kansalliskirjaston digitaaliseksi arkistoksi

SK on ensimmäinen suomalainen lehti, jonka kaikki numerot tallennetaan digimuotoon.
Kotimaa 13.3.2014 12:58
Suomen Kuvalehden ja Kansalliskirjaston digitointisopimus allekirjoitettiin 13. maaliskuuta. Paikalla Jaakko Haapakangas ja Tarja Hurme Otavamediasta, Tapani Ruokanen Suomen Kuvalehdestä ja Kai Ekholm ja Majlis Bremer-Laamanen Kansalliskirjastosta. © Marjo Tynkkynen

”Kun digitointi saadaan päätökseen, tutkijoille ja myös muille kansalaisille avautuu mahdollisuus tutkia 1900-luvun historiaa lehden vanhoilta sivuilta sähköisessä muodossa alkaen vuodesta 1916”, kertoo päätoimittaja Tapani Ruokanen.

Suomen Kuvalehti on kirjannut koko itsenäisyytemme ajan historian sotineen, haaveineen ja tavoitteineen sekä ihmiset, tapahtumat ja rakennustyön, myös muualta maailmasta. Pian tämä aineisto on kaikkien saatavilla. Haaveemme on ollut jo vuosien ajan tarjota lukijoille paitsi tuoreita uutisia, myös lehtiä koko sen historian varrelta. Nyt se toteutuu”, sanoo päätoimittaja Ruokanen.

Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja, professori Kai Ekholm ja Otavamedian julkaisujohtaja Tarja Hurme allekirjoittivat sopimuksen 1900-luvun Suomen Kuvalehtien digitoinnista Suomen kansalliskirjastossa torstaina 13. maaliskuuta. Sopimus koskee vuosia 1945–2001, ja digitoitavan aineiston määrä on arviolta noin 200 000 sivua. Tätä varhaisemmat lehdet lehdet on jo digitoitu, ja niitä voi lukea Kansalliskirjastossa ja muissa vapaakappalekirjastoissa.