Hylky

Britannian laivaston turvallisimpaan tukikohtaan piti olla mahdotonta tunkeutua. Lokakuussa 1939 nuori saksalainen meriupseeri päätti kuitenkin yrittää. Kahdeksan vuosikymmentä myöhemmin ryhmä sukeltajia laskeutui hänen jäljilleen.

Eurooppa 21/2020 22.5.2020 06:00
Teksti Wilhelmiina Palonen Kuvat Marjo Tynkkynen

Sukellusveneen köydet irrotettiin laiturista Pohjois-Saksan Kielissä. Oli sunnuntaiaamu lokakuussa 1939, kirkas myöhäissyksyn päivä.

Aluksen miehistöön kuului kapteenin lisäksi 39 miestä, nuorimmat alle 20-vuotiaita. He eivät tienneet, minne olivat matkalla.

Päällikkönä toimi kapteeniluutnantti Günther Prien. Saksa oli ollut kuusi viikkoa sodassa Isoa-Britanniaa ja Ranskaa vastaan.

Prienin alus, U-47, oli ehtinyt jo tehdä yhden onnistuneen partioretken Atlantilla. Miehet olivat ampuneet ensimmäisen kovapanostorpedonsa ja nähneet, miten brittiläinen rahtilaiva upposi heidän edessään.

Sen jälkeen miehistö oli parissa viikossa onnistunut upottamaan enemmän kuin muut sukellusveneet. Kannelle oli ripustettu saavutuksen kunniaksi viirejä.

Briteillä oli maailman suurin laivasto, saksalaisilla vasta viidenneksi tai kuudenneksi suurin. Sukellusveneet olivat kuitenkin saksalaisten valtti, jolla maa paikkasi isompien taistelulaivojen puutetta.

Sisältö