Blogit

Sisäpiiritietoa startup-maailmasta.

Viroparatiisi ja libbarispedet

Blogit Hupparihörhö 25.10.2014 13:07
Sami Kuusela
Kirjoittaja on toimittaja ja liikemies, jonka Hupparihörhö-yritys etsii startupeja suuryrityksille kumppaneiksi ja ostettavaksi.

Tällä viikolla moni yrittäjä tuli housuihinsa. Viron e-kansalaisuuden aattona Suomen Pienyrittäjien liiton hallituksen jäsen ja yrittäjä Pekka Saikkonen totesi medioille, että Viron uusi e-asukas-järjestelmä saattaa tuplata suomalaisten yritysten määrän Virossa ensi vuonna.

”Just näin. Lopullinen kuolinisku byroslavialle.”

”Kyllä yrittäjää sorretaan niin huolella, että lähdetään kaikki Viroon.”

Sosiaalinen media ja netin kommenttipalstat täyttyivät Suomen meininkiin tuskastuneiden yrittäjien voitonriemuisesta ähäkutti-mölystä. Taas kerran oli etelänaapurimme näyttänyt, kuinka ”yrittäjääkin voi kohdella kuin ihmistä”.

Pienyrittäjän mielestä Suomi on ihan kamala paikka. Täällä ei voi pärjätä, koska ensin byrokraatti pakottaa täyttämään lappuja ja jos saa yhtään rahaa, verottaja vie ihan kaiken. Itseasiassa monen mielestä täällä täytyy maksaa valtiolle yrittämisestään.

Miksi ruikuttajayrittäjät ovat niin vammaisia lomakkeiden kanssa? Vaikka olen itse totaalisen neuvoton ja ahdistunut lippulappujen kanssa, olen onnistunut perustamaan Suomeen viisi firmaa, joista yhden kirjanpidon olen jopa jossain vaiheessa hoitanut itse. Koskaan en ole saanut huonoa kohtelua esimerkiksi verottajalta tai patentti- ja rekisterihallitukselta.

Entäpä se verovollotus? Ei Suomen verotus ole oikeasti  kamala, paitsi jos sattuu propagandatarkoituksessa itkemään, kuinka väärin on maksaa arvonlisäveroa takaisin verottajalle. Haloo! Arvonlisävero ei ole sinun rahaasi, vaan se on sinulla valtiolta lainassa. Jos teet kivasti, eli laitat euron kiertämään, saat käyttää laskuttamasi veron ihan niihin omiin hankintoihisi.

En tiedä onko Pekka Saikkonen ymmärtänyt viron e-kansalaisuuden tahallaan väärin, vai ovatko vain häntä haastatelleet toimittajat taukkeja, mutta ei e-kansalaisuus saa suomalaisia pikkuyrityksiä siirtymään Viroon. Laki nimittäin on selvä: jos asut Suomessa, maksat verosi Suomeen. Jos liiketoimintasi on Suomessa ja firma Virossa, moni asia verotetaan Suomessa.

Mutta toki nämä ruikuttamiseen erikoistuneet libbarispedet voivat muuttaa sinne ihanaan viroparatiisiinsa ja tehdä sukukansan parissa bisnestä. Siellä on helppo vuolla kultaa kun bruttokansantuote on kolmasosa Suomesta. Kannattaa hankkia oikein kunnon kansalaisuus siinä samalla, jos vaikka bisnes ei toimi ja joutuu hanttihommiin. Onhan Viron minimipalkka – jota nostettiin viime vuonna – kokonaista 355 euroa. Ja jos sattuu syrjäytymään, saa valtiolta asumiskulujen jälkeen 77 euroa kuukaudessa. On se täydellinen maa.

Entäpä se yrittäjien itkemä byrokratia sitten? Katsotaanpa tilastoja. Suomessa on maailman mittakaavassa erittäin vähän yrittäjyyteen liittyvää byrokratiaa. Maailmanpankin tilastojen mukaan suomalaisyritykset käyttävät vuodessa keskimäärin 93 tuntia verotukseen liittyvän byrokratian hoitoon. Virossa luku on 81, mutta esimerkiksi Ruotsissa 122, USA:ssa 175, Saksassa 218 ja Brasiliassa 2 600 tuntia.

On se ihana se Eesti. Mennään sinne kaikki.