Veikkauksen mainonta kiellettävä

Profiilikuva
Kirjoittaja on toimittaja ja startup-liikemies.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Uudet kansanedustajat, minulla on teille tehtävä: säätäkää laki, joka kieltää Veikkaukselta mainostamisen. Vanhemmat edustajat, jotka kärkkyvät hyviä virkoja Veikkauksen johdossa ovat todennäköisesti jo niin korruptoituneita ainakin henkisesti, etteivät he näin isoa uudistusta halua tehdä.

Muutama viikko sitten uutisoitiin, että vaikka Raha-automaattiyhdistyksen, Veikkauksen ja Finntoton yhdistymisen vuonna 2017 piti johtaa pelihaittojen vähentymiseen, onkin käynyt päinvastoin: peliongelmaisten määrä on lisääntynyt ja rahapelien aiheuttamat tragediat kansalaisille ovat kärjistyneet. Ihan väärä ja kamala suunta siis.

Valtion omistama rahapelimonopoli käyttää vuosittain yli 50 miljoonaa euroa mainostamiseen, eli pelaajien houkuttelemiseen. Esimerkiksi verkko- ja ulkomainonnassa Veikkaus on Suomen suurin mainostaja. Se on väärin.

Mihin tarvitsemme Veikkauksen matemaattisesti valheellisia mainoksia?

Mihin tarvitsemme näitä matemaattisesti valheellisia mainoksia, joissa hehkutellaan, kuinka saamalla kaikki numerot väärin voi voittaa tai kuinka riemuitaan uuden lottonumeron saapumisesta, vaikka todennäköisyys jättipottiin vähenee entisestään (nyt jokaista euroa kohti pelaaja saa lotosta 39 prosenttia, mikä on ryöstö)? Miksi rahapelaamisen glorifioiminen saastuttaa mediaympäristömme? Miksi Veikkaus kutsuu eri pelityyppejään propagandanimillä ”haaveilupelit, jännityspelit ja harrastuspelit”, kun kyse on kuitenkin surusta, jossa mummo hakkaa eläkkeensä Pelaamon automaattiin ja koska on kanta-asiakas, tuntee kiitollisuutta kun saa joskus edes ilmaiset kahvit ja illuusion, että joku välittää? Käsi ylös, jos joku kokee raha-automaateilla tai netissä pelaamalla oikeasti ”jännitystä”?

Onko pelaaminen oikesti perustarve, joka pitää tyydyttää valtion toimesta?

Normaali perustelu Veikkauksen olemassaololle on, että ”ihmiset kuitenkin pelaavat” ja ”rahat menevät hyvään tarkoitukseen”. Jos ihmiset joka tapauksessa pelaavat, miksi heitä pitää houkutella pelien ääreen valtavilla mainoskampanjoilla? Onko pelaaminen oikesti perustarve, joka pitää tyydyttää valtion toimesta? Ja Veikkauksen liikevaihdosta todellakin noin 30 prosenttia eli miljardi jaetaan ministeriöille, jotka tukevat rahalla järjestöjä ja muita tärkeitä yhteiskunnan toimijoita. Mutta pitääkö hyvää tehdä peliongelmaisia riistämällä? Ei pidä. On perverssiä, että hyväntekeväisyyttä rahoitetaan kärsimyseuroilla.

Veikkauksen porsastelua on perusteltu myös ulkomaisten peliyhtiöiden uhkakuvilla. On sanottu, että on parempi, että edes osa rahoista palautuu yhteiskuntaan, kuin että kaikki valuisivat ahneisiin taskuihin maailmalla. Kyseessä on tyhmä ja väärä vastakkainasettelu. Ulkomaisten peliyhtiöiden toiminta on jo nyt monilta osin laitonta (esimerkiksi mainonta on kiellettyä) eikä se muuttuisi lailliseksi, jos Veikkaus oikeasti haluaisi vähentää pelihaittoja ja lopettaisin mainostamisen. Toivon tietysti entistä tiukempaa kuria kaikelle uhkapelille Suomessa.

Tässä on ehdotukseni: Veikkauksen mainostaminen kielletään lailla. Samaan aikaan etsitään verovaroista pelituottojen katoamista vastaava summa, etteivät järjestöt ja muut uhkapelituotoilla rahoitetut hyväntekijät joudu kärsimään tästä moraalisesti oikeasta teosta.

Mainoskiellon lisäksi peliautomaattien ja nettipelien käyttämisestä tehdään raivostuttavaa esimerkiksi lisäämällä monivaiheinen ja pakollinen tunnistautuminen jokaisen pelitapahtuman välille. Kyllä Suomessa huonoja käyttöliittymiä osataan tehdä!

Poliittiset virkanimitykset ja muu hyvä veli -suhmurointi Veikkauksen johtajakuvioissa lopetetaan heti.